Na ove se dionice domaći ulagači najviše klade

Autor: Tin Bašić , 18. studeni 2013. u 15:20
Pad potrošnje i rast nezposlenosti najnegativnije utječu na tržište/FOTOLIA

Čak 78 posto ispitanih ulagača smatra da će u idućih mjesec dana povlaštena dionica Adrisa ostvariti rast vrijednosti.

Domaći profesionalni investitori najviše se klade na rast cijene dionice Adrisa.

Prema tromjesečnom istraživanju kojeg je napravio investicijski protal iCapital.hr, 78 posto ispitanih ulagača smatra da će u idućih mjesec dana povlaštena dionica Adrisa ostvariti rast vrijednosti. Ta dionica u posljednjih šest mjeseci ne bilježi previše optimsitične rezultate. U tom je razdoblju, prema podacima Zagrebačke burze, korigirana 9,52 posto i u petak je stajala 266 kuna. No nije povlaštena dionica rovinjske kompanije jedina s tako snažim optimizmom.

 

58posto

ulagača smatra da je domaće tržište kapitala podcijenjeno

Prema istaživanju, za još dvije dionice najmanje 70 posto ulagača smatra da će rasti u idućih mjesec dana. Riječ je o vrijednosnicama AD Plastika i Leda. Prva se u posljednjih šest mjeseci kreće uzlazno i porasla je 3,33 posto. No tko je dionice solinske kompanije kupio prije godinu dana, i prodao ih primjerice u petak, na njima je zaradio 20,07 posto. Investitori su jako optimistični i prema dionici Leda za koju također 70 posto smatra da će u idućih mjesec dana ostvariti pozitivan rezultat. Oko dvije trećine ispitanih ulagača smatra da će i dionice Podravke i Valamar Adria holdinga svoje vlasnike razveseliti s rastom cijene. 

Nema razloga za optimizam
S druge strane, investitori su najpesimističniji prema dionicama kompanija koje se nalaze u predstečajnim nagodbama i stečaju. Tako za vrijednosnice Diokija, Dalekovoda i Ingre 86 posto ispitanih ulagača smatra da će u idućih mjesec dana zabilježiti pad vrijednosti. Snažan pesimističan stav akteri tržišta kapitala imaju i prema dionici Zagrebačke banke za koju njih 80 posto smatra da će pasti. Promatraju li se stavovi ulagača prema takozvanim narodnim dionicama (Ina i HT), njihvi vlasnici nemaju razloga za optimizam. Naime, više od 60 posto profesionalnih ulagača kladi se da će obje dionice u idućih mjesec dana zabilježiti pad. Što je zapravo i nastavak negativnog trenda koji te dionice prati već neko vrijeme, pogotovo HT. Ta je vrijednosnica u posljednjih šest mjesci nekoliko puta probijala rekordne miminume, a tko je te dionice kupo sredinom svibnja, na njima je izgubio 18,72 posto. Što se tiče kretanja cijene Inine dionice, na nju su u posljednje vrijme najviše utjecali pregovori dvaju najvećih vlasnika – Vlade i mađarskog Mola. Od početka listopada ulagači su izgubili gotovo 13 posto. 

Tržište podcjenjeno
"Glavnina hrvatskih profesionalnih investitora smatra da daljnji pad potrošnje i povećanje nezaposlenosti ima najznačajniji negativan utjecaj na hrvatsko tržište dionica, zbog čega većina njih (21 od 39 ispitanika) očekuje pad vrijednosti indeksa CROBEX. Kao najpozitivniji utjecaj navode se potencijalne privatizacije", stoji u analizi. Više od pola ispitanika (54 posto), smatra da je hrvatsko tržite kapitala podcijenjeno, dok njih 38 posto smatra da je fer vrednovano. 

Komentirajte prvi

New Report

Close