Učinkovito cjepivo protiv COVID-19 potaknut će rast burzi za 10 posto

Autor: Tomislav Pili , 22. rujan 2020. u 22:01
Foto: REUTERS

Daljnji smjer globalnih tržišta kapitala, predvođenih američkim burzama, odredit će rezultati kliničkih ispitivanja, smatraju analitičari.

Daljnji smjer globalnih tržišta kapitala, predvođenih američkim burzama, neće odrediti rezultati kompanija, najava novih monetarnih i fiskalnih poticaja ili makroekonomski pokazatelji već rezultati kliničkih ispitivanja cjepiva protiv koronavirusa. Kako piše Reuters, optimizam ulagača da je cjepivo vrlo blizu lansiranja na tržište bio je glavni faktor ovogodišnjeg oporavka dioničkih indeksa. No, taj će se optimizam naći na ključnom testu u idućim tjednima.

Konkretna obličja

Analitičari švicarske banke UBS izračunali su da je približno 40 posto rasta koji je Wall Street ostvario od svibnja zasluga nadanja da je cjepivo protiv COVID-19 blizu dovršetka. Podsjetimo, pandemija koronavirusa do sada je u svijetu uzela preko 960.000 žrtava. Globalni napori farmaceutske industrije u razvoju cjepiva polako dobivaju konkretna obličja s obzirom da bi rezultati kliničkih ispitivanja cjepiva kompanija poput Pfizera i Moderne mogli biti poznati već u listopadu ili studenom. No, analitičari upozoravaju da bi razočaravajući rezultati mogli dodatno uzdrmati dionička tržišta koja su nedavno prošla kroz turbulencije uslijed zabrinutosti zbog kašnjenja dodatnih fiskalnih poticaja u SAD-u te ishoda američkih predsjedničkih izbora 3. studenog. „Očekivanja su da će ta cjepiva funkcionirati“, pojašnjava Walter Todd, glavni investicijski direktor u tvrtki Greenwood Capital.

300 bodova

skočit će vrijednost američkog indeksa S&P 500 ako oodbreno cjepivo bude brzo distribuirano

„Stoga bi bilo koja vijest suprotna od tih očekivanja mogla predstavljati rizik za tržište“, dodaje Todd. Doduše, burzama u prilog ide zakon velikih brojeva. Naime, od 30 kandidata za cjepivo koji se trenutno ispituju na ljudima, gotovo 10 potencijalnih cjepiva nalazi se u poodmakloj fazi kliničkih ispitivanja, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije. Drugim riječima, male su šanse da će baš svi kandidati pokazati neučinkovitost ili ozbiljne nuspojave. Ta teza može objasniti zašto su tržišta dionica jedva i opazila vijest s početka mjeseca kada je britanska farmaceutska kompanija AstraZeneca objavila kako će privremeno prekinuti ispitivanja svojeg cjepiva kojeg razvija u suradnji sa sveučilištem Oxford zbog značajne nuspojave kod jednog ispitanika.

U međuvremenu je AstraZeneca nastavila s ispitivanjima u Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi, ali ne i u SAD-u. Međutim, problem nije samo u razvoju cjepiva, već i koliko cjepivo koje dobije odobrenje može biti brzo distribuirano širom svijeta. Good Judgement, tvrtka koja predviđanja temelji na javno dostupnim podacima, smatra da postoji 54 posto šansi da cjepivo bude distribuirano u sve dijelove SAD-a do kraja ožujka iduće godine. To je značajno više nego početkom lipnja kada šanse bile manje od 20 posto. Ipak, početkom rujna šanse su bile iznad 70 posto. Američke investitore u tom kontekstu dodatno zbunjuju kontradiktorna predviđanja zdravstvenih djelatnika i predsjednika Donalda Trumpa oko datuma kada bi cjepivo bilo dostupno američkoj javnosti.

Skok globalnog BDP-a

„Potencijal za razočaranje tržišta vjerojatno će doći iz shvaćanja da će proizvodnja i raširena distribucija cjepiva potrajati“, smatra Art Hogan, glavni analitičar u National Securities.

Odobreno, distribuirano i efikasno cjepivo moglo bi donijeti rast indeksa S&P 500 za 300 bodova, odnosno 8 posto u odnosu na trenutne razine, izračunao je Keith Parker, direktor analize američkog i globalnih dioničkih tržišta u UBS-u. S druge strane, ako rezultati kliničkih ispitivanja budu razočaravajući, S&P 500 mogao bi izgubiti oko stotinu bodova, odnosno tri posto. Kako kaže Parker, tržište bi relativno dobro podnijelo vijest o jednom neuspjehu, ali nekoliko njih navelo bi investitore na ponovno promišljanje.

Ako cjepivo bude distribuirano u svim dijelovima svijeta do kraja prvog tromjesečja, analitičari Bank of America prognoziraju rast globalnog BDP-a u 2021. za 6,3 posto. U slučaju da do toga dođe tek u trećem kvartalu, rast će usporiti na 5,6 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close