Osjetno ubrzanje: Izdašniji promet na ZSE, tržišna kapitalizacija 35,7 milijardi eura, u fokusu uvjerljivo jedna dionica

Autor: Ana Blašković , 06. ožujak 2023. u 13:20
Tržišna kapitalizacija dionica na Zagrebačkoj burzi dosegnula je 19,7 milijardi eura u veljači/S. Strukić/PIXSELL

Prošlog mjeseca u fokusu dionica Spana, dionički indeks CROBEX ojačao 5,5 posto.

Dinamika trgovine na Zagrebačkoj burzi osjetno je ubrzala u veljači s 52,5 posto izdašnijim prometom dionicama u knjizi ponuda, 21,2 milijuna eura, u odnosu na siječanj te 10 posto većim ukupnim prometom, pokazuje mjesečno izvješće za veljaču.

Živahnost tržišta odrazila se i na uzlazni trend cijena. Tržišna kapitalizacija dionica porasla je na 35,7 milijardi eura, od čega se 19,7 milijardi eura odnosi na dionice. Vrijednost segmenta Redovitog tržišta ojačala je 10 posto. U veljači su svi dionički indeksi završili u ‘zelenom’. CROBEX je mjesec zaključio 5,5 posto jači dok je ‘blue chip’ CROBEX10 umjerenije porastao, 3,5 posto.

24,2

posto porasla je cijena dionici Zabe nakon najave dividende

Prelijevanje entuzijazma
Detaljni pregled po segmentima pokazuje raspon, od minimalnog 0,76 posto CROBEXnutrisa do 17,7 posto porasta CROBEXtransporta. U fokusu investitora prošlog mjeseca uvjerljivo se našla dionica Spana ostvarivši 3,3 milijuna eura prometa uz rast cijene 7,3 posto.

Slijedi turistička kompanija Valamar Riviera s 2,3 milijuna eura prometa i 8,6 posto većom cijenom. Prijedlog o isplati dividende od 541 milijun eura lansirala je neočekivano dionicu Zagrebačke banke na poziciju treće najtrgovanije dionice s prometom od gotovo 1,9 milijuna eura, uz 24,2-postotni skok cijene.

”Osim sjajnom trgovinskom statistikom, veljača je bila obilježena i javnim pozivom Ministarstva financija na upis ‘narodnih’ obveznica, čije je uvrštenje na Zagrebačku burzu najavljeno za ožujak”, kažu s domaćeg tržišta kapitala na kojem se nadaju prelijevanju dijela entuzijazma ulagača i u ostale ponuđene vrijednosnice.

Pozitivan sentiment obilježio je i dionička tržišta diljem svijeta zbog očekivanja da bi američke Federalne rezerve mogle usporiti tempo podizanja kamatnih stopa u borbi s inflacijom. Izvješće BoFA Global Researcha otkrilo je da su ulagači uložili više novca u novčane fondove u tjednu do (prošle) srijede nego u bilo kojem trenutku od vrhunca pandemije 2020.

Priljev u novčane fondove iznosio je 68,1 milijardu dolara što je najveći priljev od 24. travnja 2020. kada je iznosio 126,4 milijarde dolara. Istodobno, globalne dionice pale su na najnižu razinu u dva mjeseca, dok su prinosi na obveznice skočili prošlog tjedna. Ulagači su, barem zasad, u određenoj mjeri odustali od dionica i zlata, što ne čudi u okruženju rastućih kamatnih stopa.

Sekularna stvarnost
Opisujući inflaciju kao “sekularnu stvarnost”, a ne “cikličku temu”, analitičari BofA-e pozdravili su kraj “ere izvanredne monetarne politike”. U svjetlu inflacije i viših kamatnih stopa smatraju da će gotovina biti “jednako dobra kao obveznice i dionice sve dok medvjeđe tržište ne završi s očekivanim kreditnim događajem”, piše Reuters.

Takav događaj mogao bi doći iz “anglosaksonskog sektora nekretnina” koji je pogođen višim stopama, napisali su analitičari BofA. Napominju da su zahtjevi za hipotekarnim kreditima u SAD-u najniži od travnja 1995., dok su cijene kuća ili padale ili stagnirale.

Komentirajte prvi

New Report

Close