U prva tri mjeseca protrgovano dionicama za milijardu kuna

Autor: Tomislav Pili , 02. travanj 2020. u 22:00
Indeks CROBEX na mjesečnoj je razini korigiran više od 20 posto /Žarko Bašić/PIXSELL

Nakon tri godine domaće je tržište dočekalo i kvartalni promet iznad milijardu kuna.

Burzovni promet dionicama u ožujku bio je upola veći, dok je ukupni promet skočio 58 posto, stoji u izvješću Zagrebačke burze objavljenom u četvrtak.

Izvješće otkriva da je prošloga mjeseca promet unutar knjige ponuda iznosio 536,2 milijuna kuna što je 40 posto više nego mjesec ranije te čak 229 posto više nego godinu ranije. Pri tome dionički promet od 518,2 milijuna kuna bilježi skok na godišnjoj razini od 252 posto.

Ako se pribroji i dionički blok-promet od 133,5 milijuna kuna, ukupan promet u ožujku od 669,7 milijuna kuna bio je viši za 228,2 posto nego u ožujku 2019. godine. Osim mjesečnog izvješća, Zagrebačka je burza objavila i podatke za prvo tromjesečje.

Nakon tri godine domaće je tržište dočekalo i kvartalni promet iznad milijardu kuna. Naime, dionički promet u prva tri mjeseca dosegao je 1,03 milijarde kuna dok je ukupan promet iznosio 1,38 milijardi kuna.

252

posto skočio je dionički promet u ožujku u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje mjesečno izvješće

O kolikom se povećanju likvidnosti radi uslijed usijane rasprodaje koju je izazvala epidemija koronavirusa radi govori i podatak da je kvartalni dionički promet bio za 208 posto viši nego u istom razdoblju lani.

„Sredina mjeseca bila je obilježena izrazitom fluktuacijom cijena, dok je u drugom dijelu došlo do određenog smirivanja trenda, pa čak i oporavka indeksa. Tržišna kapitalizacija dionica u konačnici je pala 13,3 posto, a CROBEX je na mjesečnoj razini korigiran 20,6 posto“, stoji u burzovnom izvješću.

Komentirajte prvi

New Report

Close