U opreznom trgovanju europske burze blago porasle, Azija u minusu

Autor: Poslovni dnevnik , 27. prosinac 2021. u 22:00
Njemački indeks DAX oko 14.30 sati bio je u plusu 0,3 posto/Reuters

Na burzi u Frankfurtu DAX indeks bio je u 14.30 sati u plusu 0,30 posto, na 15.802 boda, a pariški CAC 0,4 posto, na 7112 bodova.

Na europskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica blago porasle, uz skroman obujam trgovanja jer se na nekim burzama zbog praznika ne radi i jer su ulagači bili oprezni zbog širenja omikron varijante koronavirusa u svijetu.

Na burzi u Frankfurtu DAX indeks bio je u 14.30 sati u plusu 0,30 posto, na 15.802 boda, a pariški CAC 0,4 posto, na 7112 bodova. Na burzi u Londonu jučer se zbog praznika nije radilo.

Prošloga su tjedna svjetske burze porasle, zahvaljujući smanjenju zabrinutosti ulagača u vezi omikrona, nakon objave istraživanja da je manji rizik od hospitalizacije i razvoja teškog oblika bolesti kod ljudi zaraženih omikronom u usporedbi s deltom.

Međutim, zbog brzog širenja te varijante virusa, u SAD-u je tijekom proteklog vikenda otkazano ili odgođeno nekoliko tisuća zrakoplovnih letova, a otkazano je i niz kružnih putovanja.

Mnoge zemlje izvijestile su o brzom širenju omikrona, a neke su najavile i ponovno uvođenje restriktivnih mjera. Stoga se ponovno otvara pitanje posljedica pandemije koronavirusa na svjetsko gospodarstvo.

I na azijskim se burzama u ponedjeljak trgovalo oprezno zbog vijesti o daljnjem brzom širenju omikrona. Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio je 0,3 posto, a za toliko su pale i cijene dionica u Šangaju te Južnoj Koreji.

Komentirajte prvi

New Report

Close