U Krašu zadovoljni solidnim rastom prihoda, izvoza, dobiti

Autor: Jadranka Dozan , 28. srpanj 2021. u 22:00
Slavko Ledić, predsjednik Uprave vodećega konditora/PD

Dobit prije poreza je pak u odnosu na prošlu godinu povećana s 15 na 27 milijuna kuna

Iako je utjecaj pandemije na poslovanje i dalje prisutan, u Krašu su zadovoljni rastućim brojkama koje u prvom polugodištu bilježe u svim poslovnim segmentima. Povećali su prihode, prodaju, izvoz, dobit.

Kad je riječ o konsolidiranim ukupnim prihodima, s ostvarenih 488,2 milijuna kuna lanjsko ostvarenje Grupe Kraš premašeno je za 30,4 milijuna kuna ili 6,6 posto.

No, time je ujedno premašena i razina prihoda iz prve polovice predpandemijske 2019., i to za oko 23 milijuna kuna. Dobit prije poreza je pak u odnosu na prošlu godinu povećana s 15 na 27 milijuna kuna, što znači gotovo 80 posto. U neto iskazu povećana je za 64 posto, sa 13,3 na 21,9 milijuna.

Operativna dobit EBITDA dosegunla je 54,3 milijuna kuna, što implicira maržu od 11,2 posto, dva postotna boda više nego u istom lanjskom razdoblju.

Od ukupno 481,4 milijuna kuna prihoda od prodaje na domaćem tržištu ostvareno je 257,7 milijuna kuna ili 15,8 posto više nego u prvih šest mjeseci prošle godine, dok je na inozemnim tržištima prodaja povećana za devet posto ili gotovo 20 milijuna kuna.

Rast prodaje očituje se i u količinskim pokazateljima; obujam prodaje povećan je za gotovo 1700 tona ili više od deset posto, na ukupno 17.278 tona, pri čemu su bolji prodajni rezultati zabilježeni na gotovo svim značajnijim izvoznim tržištima, ističu u kompaniji.

“Povećanje konkurentnosti na domaćem i stranom tržištu, unapređenje proizvodnje i zadovoljstvo krajnjih potrošača, radnika i dioničara i dalje su imperativi našeg poslovanja”, komentirajući rezultate naglasio je Slavko Ledić, predsjednik Uprave ovoga vodećeg domaćeg konditora. Inače, sredinu ove godine Kraš grupa je dočekala s 2327 zaposlenih ili stotinjak manje nego prije godinu dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close