U godini pandemije većina burzovnih gubitaka ipak anulirana

Autor: Ana Blašković , 12. siječanj 2021. u 22:00
2020. obilježila nervoza investitora zbog koronavirusa/PATRIK MACEK/PIXSELL

U fokusu ulagača lani je najviše bila dionica Hrvatskog telekoma s oko 352 milijuna kuna prometa.

Domaće tržište kapitala prošlu godinu, nimalo neočekivano u pandemiji i krahu rekordnom padu ekonomije, završilo je u ‘crvenom’.

Glavni indeksi Zagrebačke burze, Crobex i Crobex10 izgubili su na vrijednosti 13,8, odnosno 9,34 posto, a većina sektorskih indeksa oslabila je u rasponu između 7,5 i 10 posto u odnosu na 2019., pokazuje godišnje izvješće Zagrebačke burze.

U takvoj tmurnoj slici time više vrijedi istaknuti da su pojedini pokazatelji ipak godinu zaključili sa značajnim plusom; CROBEXindustrija s rastom vrijednosti 9,19 posto te CROBEXkonstrukt od čak 61,74 posto.

Premda je epidemija koronavirusa, zabrane putovanja i ograničenja okupljanja posebno naštetila sektoru turizma, CROBEXturist zabilježio je neznatnih, ali pozitivnih 0,6 posto rasta.

Takve brojke s Burze komentiraju kao “dobrodošlu pozitivnu simboliku” za jedan od krizom najpogođenijih sektora koji je u konačnici ostvario bolje rezultate od usporedivih tržišta, svakako bolje od ranijih prognoza.

Solidan početak

Pregled 2020. pokazuje godinu koja je započela solidnom trgovinskom statistikom kao logičnim nastavkom vrlo dobre 2019. što će se kasnije pokazati “korisnim amortizerom”. Kada se 24. veljače posumnjalo na prvi slučaj osobe zaražene koronavirusom CROBEX je u danu potonuo gotovo 5 posto, a s potvrdom sumnje pao je još dva posto.

“U sljedećih nekoliko tjedana uslijedila je velika volatilnosti tržišta, izuzetno intenzivno trgovanje uz prosječan ukupni dnevni promet od oko 30 milijuna kuna, otprilike 3 puta više od uobičajenog i velike korekcije indeksa”, ističe se.

U travnju se tržište relativno smirilo, promet dionicama se prepolovio no i dalje ostao 50-ak posto viši od siječanjskog. U svibnju i lipnju nastavljena je dodatna stabilizacija uz blagi oporavak indeksa i tržišne kapitalizacije.

22

milijuna kuna prometa ostvarili su ETF-ovi u svega nekoliko tjedana

Druga polovica godine ipak je donijela mirnije trgovanje, izgledno, kada je popustio inicijalni šok oko koronavirusa. “Iako je korekcija indeksa u jednom trenutku iznosila čak -30 posto, većina je gubitaka anulirana gledajući godišnju razinu”, kažu sa ZSE.

Promet unutar knjige ponuda i ukupni promet porastao je na razini godine oko 4,5 posto, a promet dionicama unutar knjige ponuda 5,6 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Tržišna kapitalizacija povećana je gotovo 3 posto pri čemu je najveći rast zabilježila tržišna kapitalizacija Vodećeg tržišta čemu je pridonijelo uključivanje dionice Hrvatskog telekoma. Ta, najzahtjevnija kotacija, u prošloj godini ostvarila je i najveći skok broja transakcija (124,3 posto).

Dobitnica godine Koka

U fokusu ulagača lani je najviše bila dionica HT-a koja je prikupila nešto manje od 352 milijuna kuna prometa. Slijede Valamar Riviera i Adris s 322 odnosno 227 milijuna kuna. Na četvrtom mjestu ljestvice trgovanja našla se Podravka s prometom od 127,7 milijuna kuna, a peti je Ericsson NT sa 121 milijun kuna prometa.

Dobitnica godine s najvećim rastom cijene bila je dionica Koke (+310,5%), ali uz manje od dva milijuna kuna prometa. Na drugom mjestu su Meritus ulaganja (201,5%) i 1,2 milijuna kuna prometa, a treća je dionica Visa čija je cijena lani porasla 175,2 posto uz ostvaren promet od 0,58 milijuna kuna.

Padom cijene predvodila je Atlantska plovidba čija je dionica na vrijednosti izgubila više od 60 posto, slijede Varteks s 55 posto te Viro s godišnjom korekcijom od 46,5 posto. U godini koja je obilježena nizom loših vijesti jedna pozitivna svakako je uvrštenje ETF-ova u trgovinu sredinom studenog.

Novi instrumenti izazvali su velik interes ulagača i u svega nekoliko tjedana ostvarili gotovo 22 milijuna kuna prometa zaključivši godinu u “zelenom”.

“Unatoč korekcijama, indeksi su godinu ispratili zadovoljavajuće, osobito gledajući ukupni kontekst godine te gubitke koji su tijekom godine generirani, a koji su do kraja godine ipak većim dijelom amortizirani”, zaključuju sa Zagrebačke burze.

Komentirajte prvi

New Report

Close