U dvije godine prepolovljen broj odlazaka dionica s burze

Autor: Tomislav Pili , 06. travanj 2017. u 15:22
Na burzi kažu kako troškovi uvrštenja nisu visoki i u skladu s troškovima burzi u okruženju/ Željko Lukunić/PIXSELL

U posljednjih pet godina najviše je dionica povučeno 2014., njih 23, a prošle godine samo sedam.

Povlačenja dionica sa Zagrebačke burze značajno su oslabila tijekom posljednje dvije godine. Posljednji izdavatelj koji je odlučilo reći zbogom domaćem tržištu je varaždinska J&T banka čija je glavna skupština dioničara u utorak sa 85,6 posto glasova prihvatila prijedlog povlačenja s uvrštenja na uređenom tržištu.

Iz J&T banke ostali su nedostupni za komentar razloga odlaska s burze. Ovo je ujedno prva dionica koja će biti izvrštena temeljem odluke iz ove godine. Naime, kako pojašnjavaju sa Zagrebačke burze, ove je godine već izvrštena dionica tvrtke Chromos Agro, ali temeljem lanjske skupštinske odluke. Tvrtke povlače dionice u pravilu iz dva najčešća razloga, kaže član Uprave Credosa Roman Rinkovec. "Prvi je kada je tvrtka u financijskim problemima, pa Uprava reže troškove, uključujući i troškove uvrštenja.

 

85,6 posto

dioničara glasovalo je za povlačenje dionica J&T banke

Drugi je kada većinski dioničar ima preko 90 posto udjela, pa ne vidi daljnje koristi od kotiranja", ističe Rinkovec. Pogled u godišnja izvješća pokazuje kako su se povlačenja s uređenog tržišta u protekle dvije godine značajno smanjila. Lani ih je bilo sedam, a godinu ranije 10. Još 2014. bilo ih je čak 23, 2013. njih 19, a 2012. otišla je 21 dionica. Prema sudu Zagrebačke burze, troškovi kotiranja nisu primarni razlog odlaska izdavatelja.

"Troškovi uvrštenja na burzu u skladu su s troškovima ostalih burzi u okruženju i smatramo da nisu visoki, osobito ako se uzme u obzir razina podrške koju našim izdavateljima kontinuirano pružamo u bilo kojem trenutku, kao i mogućnosti koje tržište kapitala nudi", poručili su sa Zagrebačke burze. 
 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Broje odlazaka je pao jer nema više tko otići svi su otišli ili gotovo svi.

Problem je odlazak za male dioničare jer više nemaju nikakvu zaštitu.

Smiješna burza, smiješni članci. “Povučeno samo sedam dionica” se prikazuje kao nekakav uspjeh, praktički izgleda veći uspjeh nego da je bilo “uvršteno novih sedam dijonica”. Da niste zakonom natjerali izdavatelje da izađu na burzu ne bi imali ni za svoje uhljebarine, a kamoli za nekakvo izigravanje burze kojoj cjelogodišnji promet već godinama izgleda kao slabiji dnevni promet na nekoj razvijenoj burzi. Burza u svakom selu, to je naš moto.

New Report

Close