Turističke tvrtke u Hrvatskoj najatraktivnije za spajanja

Autor: Ana Blašković , 03. travanj 2014. u 22:00
U 2013. broj transakcija u Hrvatskoj je porastao na 35, no vrijednost nije poznata /Grgo Jelavić/PIXSELL

Zbog ulaska u EU očekivao se veći interes stranih ulagača, ali je ipak izostao.

U borbi za tržište i kupce regije  kompanije su prošle godine potrošile 39,4 milijarde dolara na spajanja i pripajanja (M&A).

U usporedbi s godinom ranije transakcija je bilo više, no njihova vrijednost se smanjila za gotovo šest posto. U Hrvatskoj je trend obrnut od regije budući da su i broj i vrijednost transakcija porasli u odnosu na 2012., pokazuje analiza Ernst & Younga."Iako je u 2013. zabilježen rast vrijednosti i broja M&A transakcija u Hrvatskoj, one su još na relativno niskim razinama. Spajanja i pripajanja bila su najaktivnija u turizmu koji je najatraktivniji sektor u Hrvatskoj", kaže direktorica Odjela savjetovanja pri poslovnim transakcijama EY-ja Lena Habuš. Premda su brojke u porastu, korporativna spajanja i pripajanja ipak su podbacila u odnosu na očekivanja. "Ulaskom Hrvatske u EU očekivalo se značajno povećanje interesa stranih ulagača koje se nije ostvarilo u 2013.

 

40mlrd.

dolara dosegnula je vrijednost M&A aktivnosti u regiji u 2013.

Uzmu li se u obzir svi privatizacijski projekti za očekivati je da će se u 2014. ostvariti veći broj stranih investicija", kaže Habuš.Broj transakcija u Hrvatskoj prošle godine porastao je sa 19 na 35, no premda veća, točna brojka o njihovoj vrijednosti nije poznata. U polovini slučajeva radilo se o međusobnom preuzimanju domaćih tvrtki, uz izuzetak Jadranskog Galenskog Laboratorija koji je kupio srpski BG Pharm. Indikativno je da su većinu takvih korporativnih transakcija u svima zemljama sklopili strateški investitori što vrijedi i za domaće tržište na kojem se više od 90 posto zaključenih transakcija odnosilo na strateške, a manje od 10 posto, na financijske investitore.

Među ključnim transakcijama EY navodi Uniqino preuzimanje Basler osiguranja, prelazak Jamničine divizije voćnih sokova Juicy u Stanić grupu, hotela Cavtat u Liburniju, a Tankerkomerca u tursku Dogus grupu…U 11 zemalja središnje i jugoistočne Europe u 2013. provedeno je 1467 transakcija čija je ukupna vrijednost dosegnula 39,4 milijardi dolara u sektorima usluga, proizvodnji i IT-ju. Najviše korporativnih aktivnosti u vrijednosti od 10,6 milijardi dolara zaključeno je u Češkoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close