‘Tržište bi danas moglo uzeti daha’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. siječanj 2013. u 11:03
Ilustracija / thinkstock

„Tržište bi danas moglo uzeti daha, tako da očekujem mirnije trgovanje i stagnaciju Crobexa, tim više što se ne očekuju neke važnije objave…”

Nakon snažnog skoka prošloga tjedna, na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje smirivanje Crobexa, jer zasad nema važnijih poslovnih vijesti, a i svjetske se burze stabiliziraju nakon rasta proteklih tjedana.
Svih 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks skočio je prošloga tjedna 4,10 posto, na 1.810 bodova, najvišu razinu od 7. svibnja prošle godine, kada je trgovanje završio na 1.813 bodova.

Crobex10 porastao je, pak, 3,79 posto, na 1.010 bodova, najvišu razinu od 19. ožujka, kada je trgovanje završio na 1.011 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 43 milijuna kuna, što je gotovo 25 milijuna više nego prethodnoga tjedna.

„Protekli je tjedan bio jako dobar jer je Crobex skočio više od 4 posto. Uz to, porastao je šest dana zaredom, što već dugo nije zabilježeno. No, kolikogod je taj rast dobrodošao tržištu, ipak nije bio popraćen fundamentalnim promjenama, bilo kroz pozitivan tijek korporativnih vijesti, bilo kroz objave makroekonomskih podataka. Stoga je pitanje koliko će taj pozitivan niz trajati“, kaže Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste & Steiermaerkische banci.

U fokusu ulagača bile su prošloga tjedna gotovo sve blue chip dionice, što pokazuje da se investitori pozicioniraju na početku nove godine. Najlikvidnija je bila dionica Ericssona Nikole Tesle, s prometom od 4,2 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 3,42 posto, na 1.421 kunu. Slijedi dionica HT-a s nešto više od 4 milijuna kuna prometa, i skokom cijene za 3,83 posto, na 208 kuna. Znatnije se trgovalo i dionicom AD Plastika, kojom je ostvareno više od 3,2 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 5,65 posto, na 113 kuna.

„Tržište bi danas moglo uzeti daha, tako da očekujem mirnije trgovanje i stagnaciju Crobexa, tim više što se ne očekuju neke važnije objave niti s domaće, niti sa svjetske gospodarske scene, a i na najvažnijim globalnim burzama splasnula je euforija, izazvana izbjegavanjem 'fiskalne litice' u SAD-u“, kaže Anto Augustinović.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, zahvaljujući dogovoru u Washingtonu o smanjenju proračunskog deficita, čime je izbjegnuta 'fiskalna litica' i recesija američkog gospodarstva. Na Wall Streetu je S&P 500 indeks skočio 4,6 posto, na 1.466 bodova, najvišu razinu od prosinca 2007. godine. Dow Jones ojačao je, pak, 3,8, a Nasdaq indeks 4,8 posto.
I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,8 posto, dok je frankfurtski DAX skočio 2,2, a pariški CAC 3 posto.

No, na početku ovoga tjedna na azijskim i europskim burzama zavladao je oprez. Čini se, kažu analitičari, da tržišta ulaze u fazu konsolidacije nakon posljednjih dobitaka koji su većinu burzovnih indeksa pogurnuli na najviše razine u godinu dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close