Tri posto manje žena vodi tvrtke iz sastava CROBEX-a

Autor: Tomislav Pili , 08. lipanj 2017. u 22:00
Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericsson Nikole Tesle ANTO MAGZAN/PIXSELL

Svega 17,3 posto članica uprava u hrvatskim kompanijama.

Svega 17,3 posto žena nalazi se u upravama vodećih hrvatskih tvrtki, pokazao je najnoviji CROBEX Indeks žena koji mjeri njihov udio u upravama najznačajnijih tvrtki na Zagrebačkoj burzi. Zastupljenost žena u upravama kompanija iz sastava burzovnog indeksa CROBEX tako se ove godine smanjila za tri postotna boda nakon što je prethodne dvije godine Indeks bio iznad 20 posto. Rezultate ovogodišnjeg CROBEX Indeksa žena tvrtka Selectio je predstavila na događanju u organizaciji Professional Women’s Network (PWN) Zagreb, udruge koja se zalaže za postizanje balansa u zastupljenosti žena i muškaraca na upravljačkim pozicijama.

Među prvih pet tvrtki s najvećim udjelom žena u upravama u 2017. godini nalazi se Ericsson Nikola Tesla (100 posto), AD Plastik, Optima telekom i Zagrebačka burza imaju 50-postotnu zastupljenost, a Hrvatski telekom udjel žena od 28,6 posto. Ericsson Nikola Tesla i Zagrebačka burza jedine su tvrtke u kojima su žene i predsjednice Uprave. U posljednjih godinu dana u tvrtkama u sastavu CROBEX-a za sedam postotnih bodova porastao je broj “zero companies” tj. onih koje u upravama nemaju ni jednu ženu. Takvih je više od polovice odnosno čak 55 posto.

Za usporedbu, prema posljednjim dostupnim podacima The Female FTSE Board Report 2016. iz lanjskog ožujka, svih 100 najznačajnijih tvrtki na Londonskoj burzi imalo je barem jednu ženu u upravi. Hrvatska je sredinom prošle godine s 20,7 posto udjela žena u upravama bila u rangu sa Španjolskom (20,2%) i Austrijom (20,1%) te se nalazila svega nekoliko postotnih bodova ispod prosjeka Europske unije od 23,3 posto. U Europi najviše je žena u upravama u Francuskoj (37,1%), Švedskoj (36,1%), Italiji (30%) i Finskoj (29,8%). “Brojna istraživanja dokazuju da tvrtke koje imaju više žena na visokim pozicijama ostvaruju bolje i poslovne i financijske rezultate.

U Hrvatskoj je, kao što vidimo, svijest o prednostima rodno raznolikih upravljačkih tijela još uvijek niska“, istaknuo je Aleksandar Zemunić, direktor Selectija komentirajući rezultate.    

Komentirajte prvi

New Report

Close