Trgovanje kriptovalutama znatno nadmašilo dionički promet

Autor: Tomislav Pili , 06. svibanj 2021. u 22:00
Foto: pixabay

Travanjski promet digitalnim valutama od 1,7 bilijuna dolara 42% viši nego u ožujku.

Rast prometa u trgovanju kriptovalutama znatno nadmašuje trgovanje dionicama što pokazuje da je sve više malih ulagača, ali i institucionalnih investitora, fokus prebacilo na špekulativniju financijsku imovinu. Kako piše Financial Times, promet na globalnim mjenjačnicama kriptovaluta dosegnuo je prošlog mjeseca 1,7 bilijuna dolara, pokazuju podaci CryptoCompare koje objavljuje The Block Crypto. To je značajno povećanje u odnosu na ožujak kada je promet dosegnuo 1,2 bilijuna dolara. Razlika je još veća na godišnjoj razini – u travnju 2020. kriptovalutama je protrgovano za manje od 100 milijardi dolara.

Najniže od listopada

Pojačano je i trgovanje financijskim izvedenicama na kriptovalute. Volumen protrgovanih terminskih ugovora na ether na Čikaškoj robnoj burzi skočio je u utorak na gotovo 6500 transakcija. Još 1. travnja volumen trgovanja izvedenicama na tu, trenutno jednu od najpopularnijih kriptovaluta, iznosio je manje od 1000 transakcija. Istovremeno, globalni dionički promet gubi na snazi. U travnju je protrgovana vrijednost američkim dionicama bila 27 posto manja u odnosu na prethodni mjesec. K tome, promet opcijama na dionice manji je za 14 posto.

Podaci banke Jefferies pokazuju da je trgovanje dionicama na Wall Streetu na najnižim razinama od listopada prošle godine. Dok je u siječnju prosječno dnevno protrgovano s više od 15 milijardi američkih dionica, prošloga je mjeseca volumen pao ispod 10 milijardi. Slična je situacija i na europskim burzama. Deutsche Börse je objavila da je travanjski promet iznosio 147 milijardi eura, nasuprot 206 milijardi eura u ožujku. Švicarska burza bilježi pad prometa za petinu, na 110 milijardi franaka.

Smirivanje tržišta

Analitičari smatraju da su travanjski rezultati bili pod utjecajem uskršnjih blagdana što je dijelom smanjilo aktivnost ulagača. No, usporavanje sugerira da su investitori sve više umorni od (pre)skupih dionica i traže povrate u rizičnijoj imovini. Tu tezu podržava i podatak o kretanju “indeksa straha” VIX koji pokazuje značano smanjenje volatilnosti na tržištu dionica u SAD-u. Vrijednost VIX-a pala je prošlog mjeseca ispod dugoročnog prosjeka. Ipak, američki analitičari dodaju kako je unatoč vidljivom usporavanju, volumen trgovanja dionicama u SAD-u i dalje iznad predpandemijskih razina. Tako je promet opcijama iznad 30 milijuna komada.

Usporilo je i trgovanje državnim i korporativnim obveznicama. Prosječni dnevni promet na trgovinskoj platformi Tradeweb pao je ispod 900 milijardi dolara, nasuprot bilijun dolara u ožujku kada je investitore brinula inflacija i mogućnost podizanja američkih kamatnih stopa prije očekivanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close