Top cijena dionice Spana signal velikog interesa ulagača, u ‘igru’ ušli i mirovinci

Autor: Tomislav Pili, Lucija Špiljak , 15. rujan 2021. u 13:04
Nikola Dujmović, osnivač Spana/PD

Span je nakon zaključenja prvog i drugog kruga javne ponude dionica odredio maksimalnu cijenu u ponuđenom rasponu.

Izlazak domaće IT tvrtke Span na Zagrebačku burzu već se neko vrijeme okrunjuje epitetom “najzanimljivijeg” u posljednjih desetak godina.

Takav se debi jedne tech kompanije na hrvatskom tržištu kapitala zadnji put dogodio prije 18 godina, kada su u srpnju 2003. na tadašnju javnu kotizaciju ZSE-a uvrštene dionice Ericssona Nikole Tesle.

Span je, nakon zaključenja prvog i drugog kruga javne ponude dionica putem koje je tvrtka ponudila 578.200 vlastitih dionica (29,5 posto), odredio da će se ponuđene dionice prodati po konačnoj cijeni od 175 kuna. Time je postignuta maksimalna cijena dionice u ponuđenom rasponu.

‘Okidač’ za organski rast

Uz nove dioničare, tvrtka želi ubrzati organski rast na postojećim tržištima, ali i omogućiti nastavak širenja na međunarodna tržišta. Podsjetimo, pravo na sudjelovanje u javnoj ponudi imali su Spanovi zaposlenici i ostali ulagatelji (kvalificirani i mali ulagatelji), uključujući sve hrvatske građane, koji su svoje ponude mogli predati u razdoblju od 6. do 10. rujna, uz cijenu po dionici u rasponu od 160 do 175 kuna.

Svaki pojedini mali ulagatelj mogao je kupiti najviše 19.600 ponuđenih dionica, dok za kvalificirane ulagatelje nije bio određen najveći broj dionica.

Dujmović

‘Posebno me veseli što će dionice biti uvrštene na Zagrebačku burzu – hrvatska smo kompanija, tu crpimo sva znanja i željeli smo biti izlistani upravo ovdje'.

Kako je nedavno prokomentirala ravnateljica Ekonomskog instituta Tajana Barbić, razvoj tržišta kapitala u ovom smjeru važan je jer olakšava pristup financiranju putem tržišta kapitala i ostalim domaćim tvrtkama, dok s druge strane predstavlja investicijsku priliku za male ulagatelje koji tradicionalno nisu okrenuti burzi u traganju za ulagačkim prilikama. Slično razmišlja i sam osnivač i predsjednik Uprave Spana Nikola Dujmović.

“Očekujem da će to imati pozitivan efekt na hrvatsko tržište kapitala koje treba dodatno ojačati uzimajući u obzir utjecaj koji ono ima na c hrvatsko gospodarstvo. Posebno me veseli što će naše dionice biti uvrštene upravo na Zagrebačku burzu – mi smo hrvatska kompanija, tu crpimo sva znanja i željeli smo biti izlistani ovdje”, rekao je Dujmović.

Već činjenica da je Span odredio cijenu dionica u najvišem rasponu sugerira da je potražnja investitora bila vrlo velika. To potvrđuju i neslužbene tvrdnje predstavnika financijskog sektora koji kažu da je upis dionica protekao uz veliki interes ulagača, kako malih, tako i velikih.

Potencijal rasta

Neslužbeno se može čuti da su u IPO-u Spana sudjelovali i najveći igrači domaćeg tržišta, obvezni mirovinski fondovi. No, tko je sve “u igri” bit će poznato 21. rujna, po objavi rezultata upisa, broju prodanih dionica i ukupnoj vrijednosti transakcije.

Isti će dan će, kako se očekuje, svih 1,960,000 Spanovih dionica biti uvršteno na Službeno tržište Zagrebačke burze. Financijaši smatraju da svakako vrijedi obratiti pažnju na Span, danas jednu od vodećih hrvatskih IT kompanija po prihodima, koja u posljednje tri godine bilježi godišnju stopu rasta prihoda višu od 20 posto.

Usto na međunarodnom tržištu ostvaruju 70 posto prihoda, što ih čini jednim od najvećih hrvatskih izvoznika.

Kako je Poslovni dnevnik ranije pisao, Spanova je operativna dobit relativno niska što ukazuje na potencijal za povećanje profitabilnosti, tim više što kompanija nije opterećena visokim dugom.

Komentirajte prvi

New Report

Close