‘Meme’ dionica prva u tražilicama u svijetu: 3,57 milijuna pretraga mjesečno!

Autor: Poslovni dnevnik , 12. svibanj 2023. u 11:25
Foto: Pixabay

Tesla se, također, smatra ‘meme’ dionicom zahvaljujući redovitim tweetovima izvršnog direktora Elona Muska o poslovanju koji su prethodno uzrokovale snažne oscilacije cijena dionica.

Dionica Tesle globalno je najviše pretraživana dionica s 3,57 milijuna pretraga mjesečno, a po popularnosti vodi u deset zemalja, podaci su City Indexa koji se bavio proučavanjem utjecaja društvenih medija na popularnost dionica.

Unatoč blagom porastu cijena u nekoliko zemalja, uključujući SAD, Kanadu, Kinu i Japan, City Index piše da su cijene njegovih najprodavanijih modela niže nego ranije nakon višestrukih rezova cijena koji su izazvali bojazan za potražnju i profitabilnost kompanije.

Tesla se, također, smatra ‘meme’ dionicom zahvaljujući redovitim tweetovima izvršnog direktora Elona Muska o poslovanju koji su prethodno uzrokovale snažne oscilacije cijena dionica.

Na drugom mjestu popularnosti pretraga je BP s 1,99 milijuna pretraga. Britanska naftna i plinska kompanija rangirana je kao najtraženija dionica u Velikoj Britaniji sa 165.000 mjesečnih pretraživanja.

Skok interesa za BP-om vjerojatno je posljedica rekordne dobiti od 22 milijarde funti u 2022., a cijena dionice porasla je 7 posto s objavom rezultata.

BP se ne smatra se ‘meme’ dionicom na isti način kao dionice poput GameStopa ili AMC Entertainmenta jer mu cijene ne skaču (ili padaju) na valu špekulacija potaknutim društvenim medijima.

“Meme dionica odnosi se na javno uvrštenu tvrtku koja je privukla pozornost malih ulagača i o kojoj se raspravlja na forumima. ‘Hype’ se stvara na forumima i potiče glasinama i teorijama od kojih mnoge ignoriraju loše fundamentalne pokazatelje”, upozorava analitičar City Indexa Josh Warner.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Tesla s 2.0 dizelom bi bio super auto..

New Report

Close