Tedeschijev Atlantic prvi ulazi u ‘superkotaciju’

Autor: Tomislav Pili , 24. kolovoz 2018. u 08:15
Svakako imamo namjeru pokrenuti inicijativu za uvrštenje, kažu u Atlanticu Emila Tedeschija/Marko Prpić/PIXSELL

Kriterije zasad ispunjava sedam kompanija. Uz Atlantic i Valamar, to su Hrvatski telekom, Adris, Tankerska Next Generation, Arena Hospitality i Podravka.

Zagrebačka burza (ZSE) kreće u formiranje elitne "superkotacije" pod nazivom Vodeće tržište koja bi trebala pomoći u obnovi investitorskog povjerenja, narušenog događanjima oko i u Agrokoru.

Kako doznajemo, prva kompanija koja će svoje dionice uvrstiti u najvišu kotaciju je Atlantic, a trebao bi ga potom slijediti Valamar Riviera.

'Lozinka za klub'
Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga na sjednici u četvrtak odobrila je Zagrebačkoj burzi izmjene i dopune pravila ZSE, čime su ispunjene svi birokratski preduvjeti za formiranje Vodećeg tržišta. Iako poznavatelji strukture ZSE-a znaju da kotacija pod tim imenom postoji još od 2009., a u koju se nije nikad uvrstila ni jedna kompanija, nova kotacija s nekadašnjom dijeli samo naziv zbog cijelog niza kriterija koje će kompanije morati ispunjavati za uvrštenje i ostanak u njoj.

 

35 posto

minimalan je 'free float' za Vodeće tržište

Konkretno, radi se o 12 kriterija. Vrata najviše kotacije bit će otvorena samo kompanijama vrednijima od 500 milijuna kuna i s udjelom slobodnih dionica (free float) od barem 35 posto te s više od 1000 dioničara. Nadalje, kompanija će morati imati sklopljen ugovor s barem jednim održavateljem tržišta. No, većinu kriterija čine zahtjevi koji od kompanija traže pojačanu razinu transparentnosti prema investitorima, što je i glavni motiv osnivanja ove kotacije.

Tako će uvrštena kompanija morati dostaviti burzi i javno objaviti na svoje internetskoj stranici kalendar događanja s popisom datuma objave financijskog izvještaja, glavne skupštine, isplate dividende i drugih aktivnosti vezanih uz odnose s ulagateljima. Kompanija će biti dužna objaviti politiku dividende, ali to ne znači da je mora i isplaćivati.

Izvješća će se morati predstavljati analitičarima na konferencijama. Jedan član Nadzornog odbora mora biti neovisan. Ispunjavanje kriterija burza će provjeravati svakih šest mjeseci, a tko padne, odmah će biti izbačen. Kriterije zasad ispunjava 7 kompanija. Uz Atlantic i Valamar, to su HT, Adris, Tankerska Next Generation, Arena Hospitality i Podravka. Većinu zahtjeva ispunjavaju AD Plastik i Atlantska plovidba.    

Mirovinci pozdravljaju
Kako neslužbeno doznajemo, sve navedene kompanije zainteresirane su za prijelaz u Vodeće tržište, a Atlantic je najkonkretniji. 

"Atlantic je podržao prijedlog za formiranjem Vodećeg tržišta, a s obzirom na to da ispunjava sve najavljene kriterije za uvrštenje te najviše standarde transparentnosti prema svojim investitorima, svakako ima namjeru pokrenuti inicijativu za uvrštenje", izjavili su iz te kompanije. Iz Valamara nije stigla potvrda namjere uvrštenja. Za uspjeh najviše kotacije presudni su i institucionalni investitori, posebno mirovinci.

"Mirovinski fondovi kao vodeći institucionalni investitori pozdravljaju svaku inicijativu jačanja korporativnog upravljanja, transparentnog poslovanja i izvještavanja u kompanijama koje razmatraju za potencijalno ulaganje ili su već njihovi dioničari", kaže Kristijan Buk, predsjednik Udruženja mirovinskih fondova.

Komentari (2)
Pogledajte sve

mogu sada izmisliti i besplatni loto za dionicare koji kupe nesto….oslo sve nakon todex-a u mp3!

superkotacija u kojoj će za početak biti jedna dionica!??
…ovo više nije ni za smijanje već za plakanje

New Report

Close