Svjetske dionice i treći tjedan zaključile s rastom vrijednosti, rekordi na Wall Streetu

Autor: Poslovni dnevnik , 24. listopad 2021. u 22:00
Svi najvažniji europski indeksi u petak su bilježili rast između 0,4 i 0,9 posto/REUTERS

Izvješća kompanija za treći kvartal pokazala su da je gospodarstvo amortiziralo probleme s manjkom radnika i poskupljenjem sirovina.

Globalne dionice prošli su tjedan opet zaključile s rastom vrijednosti, već treći zaredom. U petak je MSCI indeks globalnih dionica bilježio rast od 1,4 posto na tjednoj razini te je svega 0,8 posto bio udaljen od rekordne razine.

Na europskim su tržištima svi najvažniji indeksi u petak oko 15 sati bilježili rast između 0,4 i 0,9 posto, preslikavajući na taj način optimizam na azijskim i američkim dioničkim tržištima.

Evergrande našao novac

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,35 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,5 posto. U Australiji su, pak, blago pale. Azijske ulagače ohrabrio je uspon cijena dionica na Wall Streetu u četvrtak.

Pozitivno je na azijska tržišta utjecala i vijest da je Evergrande osiguran novac za isplatu kamata na obveznice. Te su kamate trebale biti isplaćene 23. rujna, no tada je taj veliki igrač na kineskom tržištu nekretnina, kojemu prijeti bankrot zbog golemih dugova i pada prodaje stanova, dobio odgodu plaćanja od mjesec dana.

Da do kraja vikenda Evergrande nije isplatio dospjele kamate na obveznice, kompanija bi završila u stečaju. Što se tiče američkih tržišta, nakon sedam dana rasta S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu od 4549 bodova.

To se zahvaljuje dobrim poslovnim rezultatima kompanija. Do sada je oko 100 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu ih je 85 posto ostvarilo veće zarade nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle oko 33,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije dva tjedna očekivali rast od 29,4 posto.

Rasplinuta strahovanja

Od početka rujna, kada je dosegnuo rekordnu razinu, do početka listopada S&P 500 pao je gotovo 6 posto jer su se ulagači plašili da će nedostatak radnika, poremećaji u nabavnim lancima, rast plaća i troškova poslovanja negativno utjecati na zarade kompanija. No, dosad objavljena poslovna izvješća pokazuju da su kompanije zasad uspjele amortizirati te probleme.

Pozitivno je na tržište, kažu analitičari, utjecao i podatak da je broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao na najnižu razinu u 19 mjeseci, što ukazuje na daljnja poboljšanja na američkom tržištu rada.

Komentirajte prvi

New Report

Close