Stogodišnja statistika obećava rast dionica u prosincu

Autor: Tomislav Pili , 05. prosinac 2021. u 09:52
Foto: Reuters

S&P 500 ostvario je rast u prosincu u 74 posto slučajeva od 1928., a prosječno ojača 1,5 posto.

Ako je suditi po burzovnoj statistici prethodnih godina, prosinac bi na Wall Streetu trebao rezultirati lijepim rastom cijena dionica, unatoč dolasku omikron soja koronavirusa i “tvrđem” stavu američke središnje banke prema monetarnoj politici.

Kako piše Reuters, studeni i prosinac po uspješnosti unutar jedne godine su na drugom i trećem mjestu još od 1950., pokazuje statistika. Naime, S&P 500 indeks u prosjeku u tim mjesecima ostvaruje rast od 1,7, odnosno 1,5 posto.

Doduše, to se ove godine nije dogodilo kada je u pitanju rezultat za studeni. Zabrinutost pojavom omikrona te najava šefa Feda Jerome Powella u Kongresu da će se, unatoč skoku inflacije, na idućem zasjedanju vjerojatno razgovarati o bržem smanjenju otkupa obveznica gurnule su indeks u mjesečni gubitak od 0,8 posto.

Inače, S&P 500 za ovu godinu bilježi rast od 21 posto i nalazi se vrlo blizu rekordne razine. Iako bi zabrinutost investitora omikronom i Fedom mogla potrajati, analitičari Bespoke Investmenta podjećaju da je S&P 500 ostvario pozitivan prosinački rezultat u 74 posto slučajeva od 1928. godine, što je više od bilo kojeg drugog mjeseca.

Tomu u prilog ide i općeniti pozitivan trend. Naime, ovo je 10. puta u povijesti da je S&P 500 u studenom zabilježio minus, ali i da je ojačao više od 10 posto u godini. U prethodnih devet slučajeva prosinački rezultat bio je pozitivan.

“Zamah je definitivno faktor. Ako dionice idu gore cijelu godine i investitori love prinose, mogli bi ojačati svoje pozicije prije kraja godine”, smatra George Pearkes, analitičar Bespokea. Dobar rezultat u prosincu još je vjerojatniji ako S&P raste cijelu godinu.

Ryan Detrick, glavni analitičar LPL Financiala, pozivajući se na podatke od 1950., ističe kako indeks u prosincu ojača 1,7 posto ako je do kraja studenog porastao najmanje 20 posto.

No, ovogodišnji uspon indeksa u velikoj je mjeri zasluga rasta cijena tehnoloških dionica. A njima zaoštravanje monetarne politike ne bi išlo u korist, dodaju analitičari.

Komentirajte prvi

New Report

Close