Stižu važne izmjene pravila za tržište kapitala

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. listopad 2019. u 15:52
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Hrvatski sabor raspravljao je u srijedu o prijedlogu izmjena Zakona o tržištu kapitala kojim se pojednostavljuje i olakšava pristup tržištu kapitala i podiže prag za objavu prospekta.

Prijedlogom zakona podiže se dosadašnji prag za obvezu objave prospekta za javne ponude vrijednosnih papira sa postojećih 5.000.000 eura na 8.000.000 eura u kunskoj protuvrijednosti uz obvezu izrade informacijskog dokumenta o ponudi za sve ponude vrijednosnih papira između 4.000.000 eura i 8.000.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Ta izmjena predstavlja administrativno rasterećenje za izdavatelje i/ili ponuditelje te se pojeftinjuje izdavanje vrijednosnih papira. Istodobno ulagači dobivaju kroz informacijski dokument ujednačene i bitne informacije na temelju kojih mogu donijeti odluku o ulaganju.

Državni tajnik Ministarstva financija Zdravko Zrinušić rekao je da Zakon o tržištu kapitala (ZTK) propisuje pravni oblik tržišnog posrednika kao dioničkog društva ili društva s ograničenom odgovornošću.

S obzirom da na tržištu financijskih usluga djeluju i obrti, a obzirom na opseg usluga i odgovornosti koje imaju, bilo je potrebno, radi olakšavanja uvjeta i izjednačavanja uvjeta za obavljanje usporedivih djelatnosti na financijskom tržištu, dopustiti i obrtima da obavljaju djelatnost tržišnog posredovanja u skladu s odredbama ZTK.

Isto tako, potrebno je propisati i manje stroge organizacijske i kadrovske uvjete za obavljanje poslova tržišnog posrednika, u svrhu olakšanja poslovanja i administrativnog rasterećenja tržišnih sudionika koji djeluju isključivo na tržištu RH.

Prijedlogom zakona ukida se obveza revizije Fonda za zaštitu ulagatelja, a radi nerazmjernih troškova koji u tom slučaju idu na teret Fonda.

Uveden je institut pružatelja usluga dostave podataka, s ciljem maksimiziranja transparentnosti i smanjenja fragmentacije podataka.

Unaprijeđena je zaštita ulagatelja s ciljem osnaživanja okvira za pružanje usluga investicijskog savjetovanja i upravljanja portfeljem, kao i poboljšanja kvalitete informacija koje se daju klijentima vezano uz investicijske usluge koje im se pružaju.

Uvode se veći regulatorni zahtjevi s obzirom na razvoj tehnologije i tržišne infrastrukture.

Uređeni su i nematerijalizirani vrijednosni papiri te ustrojstvo i ovlaštenja središnjeg depozitorija vrijednosnih papira, središnje druge ugovorne strane i burze te prava i obveze sudionika na tržištu kapitala, posebno u području zabrane trgovanja na temelju povlaštenih informacija, nezakonitog objavljivanja povlaštenih informacija i manipuliranja tržištem.

U ime kluba SDP-a Boris Lalovac najavio je potporu zakonskom prijedlogu radi olakšanja pristupa tržištu kapitala manjim i srednjim tvrtkama. Ocijenio je kako imamo usko i plitko tržište kapitala. Gordan Maras (SDP) rekao je kako problem vidi u nerazvijenim institucijama koje kontroliraju tržište kapitala. 

Ivan Šuker (Klub HDZ-a) podržat će zakonski prijedlog jer smatra kako je temeljito napravljen, ocijenivši kako smo u povojima kad je riječ o pristupu tržištu kapitala, jer vrlo malo građana zna o burza i tržištu kapitala, i ljudi su skeptični su jer su na njima u vrijeme krize mnogi izgubili novac.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Jos samo fali Kunst sa svojom “Ako ta dionica nije posebno vrijedna, nije mi jasno zašto svi navode da je prodano 25 plus jedna dionica, a ne 26 posto dionica”

Lalovac kao po drzava sad a on ga za tukao uvode njem poreza na kapit dobit, a suker vikao kako nije lud ulagat u dionice, koja smiju roja

New Report

Close