Stari lisac pobijedio mladog lava u bitci za Herbalife

Autor: Tomislav Pili , 18. studeni 2015. u 09:13
William Ackman uložio je milijardu dolara očekuju pad dionica Herbalifea/REUTERS

Sorosevom prodajom dionica završena je bitka sa zvijezdom Wall Streeta u usponu, Williamom Ackmanom.

Izlaskom investicijskog fonda Georgea Sorosa iz vlasničke strukture američkog Herbalifea, tvrtke za dodatke prehrani, završila je jedna od najvećih oklada posljednjih godina vrijedna milijarde dolara.

U izvješću financijskom regulatoru Soros Fund Management – čiji se potezi na Wall Streetu pomno prate – objavio je kako je tijekom trećeg tromjesečja prodao dva milijuna dionica Herbalifea, navodi Reuters. Time je na neki način završena bitka između Sorosa, jednog od doajena američke financijske industrije te mlade zvijezde u usponu, Williama Ackmana, osnivača i prvog čovjeka fonda Pershing Square Capital. Ackman se prije tri godine kladio da će dionica Herbalifea izgubiti na vrijednosti jer je poslovanje kompanije, kako je tvrdio, notorna prijevara koja se temelji na piramidalnoj shemi.

Herbalife je, naravno, uporno negirao njegove navode. U kratku prodaju dionica te kompanije Ackman je uložio čak milijardu dolara. Međutim, Soros te Carl Icahn, još jedna živuća legenda Wall Streeta, zauzeli su suprotne pozicije. Pokazalo se da su "stari lisci" bili u pravu. Samo tijekom ove godine Herbalife je na burzi poskupio preko 46 posto. William Ackman tako je izgubio lijepu svoticu, a njegov fond za ovu godinu bilježi minus od 20 posto. Carl Icahn za sada ne napušta svoje ulaganje, pa i dalje drži 17 milijuna dionica Herbalifea. 

S jednog ulaganja na drugo

Carl Icahn zamijenio eBay za PayPal

Milijarder i aktivistički investitor Carl Icahn zamijenio je svoj udjel u eBayu za istovjetni postotak u PayPalu, servisu za plaćanja. Naime, izvješće Komisiji za burze i vrijednosnice objavljeno ovoga tjedna pokazuje da je Icahn prodao svih 46 milijuna dionica eBaya. Njegov udjel u PayPalu sada iznosi gotovo četiri posto. Inače, Icahn je bio idejni začetnik izdvajanja PayPala iz sastava eBaya koje je dovršeno sredinom srpnja.

Komentari (3)
Pogledajte sve

***znači nakon ove propasti Birtiću preostaje jedino sviranje gitare pokraj šešira na gradskih trgovima

Ta prica je davno gotova. Ackman je zatvorio opcije i napravio veliki gubitak fondu.i t o je bio fajt izmedju njega i ichana .soros je puno kasnije usao.
A herbalife je cista prevara i multilevel a ackman je popusio jer su mu short squize napravili a ne zato jer nije bio u pravu oko herbalifa.

isse koji amaterizam od članka.. shortanje = kratka prodaja dionica? kako je to točno Soros pobijedio Ackmana? Ziher je prodao dionice jer vjeruje da će još rasti.. god damn i hrvatsko poslovno novinarstvo.. kad misliš da ne može niže..

New Report

Close