Stabilan početak nove godine

Autor: Poslovni.hr , 03. siječanj 2006. u 06:00

Nakon što je prošlu godinu završio s 13-postotnim plusom, tečaj američkog dolara započeo je jučer novu godinu relativno čvrsto na svjetskim deviznim tržištima, u očekivanju niza američkih gospodarskih pokazatelja ovoga tjedna.
Trgovci ističu da je obujam trgovanja vrlo nizak, budući su i u Sjedinjenim državama i u Velikoj Britaniji praznici, a nema ni značajnijih gospodarskih vijesti iz eurozone.
U takvim uvjetima tečajem eura trgovalo se po 1,185 dolara. Tečaj zelene valute stajao je i 117,87 jena, te 1,3119 švicarskih franaka.
Britanska funta košta 1,7234 dolara.
U utorak se iščekuju nove vijesti iz američkog gospodarstva, ponajprije zabilješka s posljednjeg sastanka Vijeća za operacije na otvorenom tržištu američke središnje banke Fed. Na sastanku u prosincu to je vijeće podiglo ključnu kamatnu stopu trinaesti put uzastopno, na 4,25 posto.
“Zabilješka sa sastanka Feda trebala bi staviti naglasak na solidan gospodarski rast i potencijalni inflatorni utjecaj na američko gospodarstvo, čime bi bila ostavljena otvorena vrata za daljnje podizanje kamatnih stopa iznad 4,5 posto”, rekao je Michael Klawitter, valutni strateg pri WestLB-u.
Tržište očekuje i podatke o američkoj industrijskoj proizvodnji te do kraja tjedna i podatak o zaposlenosti u prosincu, za koji se očekuje da pokaže rast novih radnih mjesta od 200.000.
Ti bi podaci svakako mogli dodsatno dati vjetar u leđa američkoj valuti kojoj inače većina analitičari predviđa umjereniji rast nego prošle godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close