SPECIJAL: Ovog tjedna intenzivnija objava izvješća, kako će tržište reagirati?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. veljača 2013. u 10:01
Ilustracija

Nakon snažnog rasta Crobexa prošloga tjedna, na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje oprezno trgovanje.

Nakon snažnog rasta Crobexa prošloga tjedna, na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje oprezno trgovanje, pred objavu financijskih izvješća domaćih kompanija za zadnje lanjsko tromjesečje, koja bi mogla odrediti daljnji smjer tržišta.

>>> Pročitajte poseban izvještaj portala Poslovni.hr o financijskim izvješćima domaćih kompanija 

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast. Crobex indeks skočio je prošloga tjedna 3,23 posto, na 1.961 bod, najvišu razinu od 16. rujna 2011., kada je na zatvaranju iznosio 1.985 bodova. Crobex10 ojačao je, pak, 2,11 posto, na 1.086 bodova, najvišu razinu od 2. rujna 2011. godine, kada je iznosio 1.097 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je gotovo 118 milijuna kuna, što je 51 milijun više nego prethodnoga tjedna. „Uz skok Crobexa, prošloga tjedna na domaćem tržištu likvidnost je bila vrlo visoka, što ukazuje na snažan pozitivni trend“, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala Erste & Steiermaerkische banci. Uzme li se u obzir blok transakcija, najlikvidnija je protekloga tjedna bila je povlaštena dionica Adrisa, s gotovo 19 milijuna kuna prometa, a cijena joj je ojačala 2,47 posto, na 290 kuna. Slijedi dionica HT-a, s oko 17 milijuna kuna prometa. Cijena joj je porasla 2,58 posto, na 218,49 kuna.

U većem fokusu investitora bila je dionica Valamar Adria Holdinga, s 13,6 milijuna kuna prometa te skokom cijene za 20,54 posto, na 155,50 kuna. Među dobitnicama ističe se i dionica Kraša, sa skokom cijene za 23,8 posto, dok se među gubitnicama izdvaja dionica Optima Telekoma, s padom cijene za 28 posto te Ine, za 3,9 posto. „Ovoga tjedna očekujemo intenzivniju objavu poslovnih rezultata kompanije, pa ćemo vidjeti hoće li tržište i u kojom mjeri reagirati“, navodi Špoljar.

Na američkim su se burzama indeksi prošloga tjedna različito kretali, dok su na europskim tržištima pali jer ulagače ponovno zabrinjava situacija u eurozoni, posebice u Španjolskoj i Italiji. Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,1 posto, dok je S&P 500 ojačao 0,3 posto, na 1.517 bodova, najvišu razinu od prosinca 2007. Nasdaq indeks porastao je, pak, 0,4 posto, na 3.193 boda, najvišu razinu u 12 godina.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,3 posto, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2,3, a pariški CAC 3,3 posto. „Protekloga tjedna na europskim su burzama bili izraženi nešto veći cjenovni pritisci. Početkom tjedna investitore je zabrinuo rast cijene zaduživanja Italije i Španjolske, a potom i kakvi će biti rezultati skorašnjih talijanskih parlamentarnih izbora. Eventualni povratak Silvija Berlusconija na vlast za investitore predstavlja razlog za zabrinutost, jer smatraju da bi se time vratila i fiskalna nedisciplina u tu zemlju“, ističe Špoljar.

Kako dodaje, na Wall Streetu su investitore donekle smirivala dobra poslovna izvješća američkih kompanija. Na većini azijskih burzi danas se zbog kineske Nove godine nije radilo. Na europskim su burzama, pak, jutros indeksi blago oslabili. „Daljnja kretanja na inozemnim burzama određivat će dva čimbenika – poslovna izvješća kompanija te eventualna zabrinutost investitora oko zbivanja u eurozoni, odnosno izbora u Italiji“, zaključuje Špoljar.

Komentirajte prvi

New Report

Close