‘Investitori nestrpljivo iščekuju financijska izvješća’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. veljača 2013. u 10:50
Ilustracija

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje mirno trgovanje i stagnacija Crobexa jer zasad nema poticajnih domaćih vijesti.

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje mirno trgovanje i stagnacija Crobexa jer zasad nema poticajnih domaćih vijesti, no kako na svjetskim tržištima vlada dobro raspoloženje, moguće je da indeksi dan završe u pozitivnom području. Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, 1 porast, a 1 pad.

>>> Financijski izvještaji kompanija – sve na jednom mjestu!

Crobex je jučer oslabio 0,21 posto, na 1.928 bodova, a Crobex10 0,42 posto, na 1.072 boda. Redovni promet dionicama dosegnuo je 19,9 milijuna kuna, što je oko 6 milijuna manje nego dan ranije. Pritom je 3,78 milijuna kuna ostvareno blok transakcijom dionicama Jadranke, po cijeni od 420 kuna. Po visini prometa slijedi dionica HT-a, s 3 milijuna kuna, i padom cijene za 0,2 posto, na 216,50 kuna.

U većem fokusu investitora bila je i dionica Valamara, koja je poskupila daljnjih 2,4 posto. Od početka tjedna cijena te dionice porasla je oko 15 posto. „Očekujem relativno miran petak na domaćem tržištu. Moguće je da zbog dobrog raspoloženja na inozemnim burzama Crobexi danas stagniraju uz pozitivni predznak. Investitori nestrpljivo iščekuju objavu financijskih izvješća domaćih kompanija, koja će odrediti daljnji smjer kretanja tržišta“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci. Kako dodaje, turističke tvrtke mogle bi izvijestiti o solidnim poslovnim rezultatima zbog uspješne turističke sezone, pitanje je samo hoće li očekivani rast prihoda biti popraćen i rastom profitabilnosti.

Osim dionicama Jadranke i Valamara, jučer se znatnije trgovalo i ostalim turističkim dionicama. Dionicom Arenaturista ostvareno je 804.000 kuna prometa, a cijena joj je porasla više od tri posto. Dionici Rivijere cijena je, pak, porasla nešto više od 4 posto, dok je dionica Maistre poskupila 8,5 posto.

A na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale jer je ulagače ponovno zabrinula gospodarska situacija u eurozoni nakon što je predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi kazao da se u drugoj polovici godine očekuje postupan oporavak gospodarstva tog bloka, ali da negativni rizici nadmašuju pozitivne.

Dow Jones indeks oslabio je 0,30 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,18, a Nasdaq indeks 0,11 posto. No, jutros su na azijskim i europskim burzama cijene dionica porasle jer su ulagače ohrabrili podaci o jačanju kineskog gospodarstva.

Naime, u siječnju je izvoz Kine porastao za 25 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je više od očekivanja i najveći skok još od travnja 2011. godine. To ukazuje na jačanje inozemne potražnje. Uvoz Kine porastao je također više od očekivanja, 28,8 posto, što ukazuje na jačanje domaće potražnje i razbuđivanje industrijske aktivnosti. „Nakon jučerašnje konsolidacije dobitaka na inozemnim burzama, danas bi moglo prevladati pozitivno raspoloženje. Optimizam investitora ojačali su najnoviji podaci iz Kine“, zaključuje Bešević Vlajo.

Komentirajte prvi

New Report

Close