Crobex moraju poduprijeti dobri rezultati poslovanja. Čekamo da vidimo

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. siječanj 2013. u 12:24
Roman Rinkovec, investicijski savjetnik Credosa. Photo: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL

Daljnji rast tržišta moguć je jedino ako poslovni rezultati kompanija ukažu na rast zarada.

 Indeksi Zagrebačke burze i danas stagniraju uz negativni predznak, treći dan zaredom, pri čemu su najveće gubitnice dionice u građevinskom sektoru, a najveća dobitnica dionica Diokija.

Poslovni.hr donosi sve što trebate znati o rezultatima domaćih kompanija na jednom mjestu: izvješća kompanija, analize, reagiranje burze. Među ostalim, financijska izvješća danas su objavili Viktor Lenac, Sunce osiguranje i Jadroplov.

>>> Poslovni rezultati kompanija – sve na jednom mjestu!

Oko podneva Crobex je bio u minusu 0,23 posto, na 1.889 bodova, a Crobex10 0,15 posto, na 1.062 boda.

Redovni promet iznosio je 4 milijuna kuna, te je bio tri milijuna manji nego jučer u ovo doba.

„Na domaćoj burzi indeksi i danas stagniraju uz negativni predznak, treći dan zaredom. Nakon snažnog porasta Crobexa od početka godine to je i bilo za očekivati, jer nema novih poticajnih vijesti, a pred nama je sezona objave financijskih izvješća“, Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

Kako dodaje, daljnji rast tržišta moguć je jedino ako poslovni rezultati kompanija ukažu na rast zarada.

„Sadašnju razinu Crobexa od otprilike 1.900 bodova moraju sada poduprijeti dobri rezultati poslovanja kompanija. Čekamo da vidimo“, navodi Rinkovec.

Najlikvidnija je povlaštena dionica Adrisa, kojom je do podneva ostvareno 744.000 kuna prometa, a cijena joj je blago ojačala, za 0,12 posto, na 282,9 kuna.

Adris je danas izvijestio da je na razini grupe u zadnjem lanjskom tromjesečju ostvario 10,7 posto više prihode, koji su dosegnuli 761,11 milijuna kuna.

Neto dobit, pak, dosegnula je 50,13 milijuna kuna, nakon gubitka u istom razdoblju godinu dana ranije od 46,17 milijuna kuna.

I Đuro Đaković Holding jutros je izvijestio da lani ostvario neto dobit od 1,9 milijuna kuna, što je smanjenje u odnosu na godinu ranije, kada je dobit iznosila 4,3 milijuna kuna.

Ukupni prihodi dosegnuli su mu 243,8 milijuna kuna i bilježe rast od 183,3 posto, no porasli su i ukupni rashodi i to za 204 posto, na 240,7 milijuna kuna.

Cijena te dionice ojačala je 1,04 posto, na 80,5 kuna, uz promet od 105.000 kuna.

Najveća dobitnica, međutim, dionica je Diokija. Cijena joj je skočila 14,16 posto, na 13,16 kuna, uz promet od 244.000 kuna.

Osim što je danas objavljen plan restrukturiranja te kompanije, tržište je vjerojatno reagiralo na medijske špekulacije da je za Dinu Petrokemiju zainteresiran ruski Gazprom, kao i za kutinsku Petrokemiju.

Sindikat radnika Dine Petrokemije priopćio je danas da je pristigla pismo namjere za preuzimanje te tvrtke. No, iz sindikata je Hini rečeno da se ne radi o Gazpromovoj ponudi.

Dionica Petrokemije poskupjela je 2,42 posto, te joj cijena iznosi 242 kune, a dosad je njome ostvareno gotovo 600.000 kuna prometa.

Znatnije je porasla i cijena dionice Varteksa, za 10 posto, na 12 kuna.

Po gubitku, pak, izdvaja se građevinski sektor. Cijena dionice Tehnike u minusu je 5,7 posto, Ingre 5,2 posto, Viadukta 1,2 posto, a Dalekovoda 0,56 posto.

Dionica HT-a pojeftinila je 0,33 posto, na 219 kuna.

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

“Čekamo DA vidimo” . tako braća preko drine slažu rečenice.u duhu hrvatskog nije DAkako dakanje[emo_smijesak][emo_smijesak] . će DA bude,a ne može,kako bi rekao drug pantić[emo_cool].

New Report

Close