Španjolska grupacija Puig izlazi na burzu

Autor: Ana Roksandić , 10. travanj 2024. u 15:00

Bankari kalkuliraju da je vrijednost kozmetičke premium grupe Puig između osam i 10 milijardi eura.

Puig, španjolska kozmetička grupa u obiteljskom vlasništvu, priprema se za inicijalnu javnu ponudu u narednim tjednima u kojoj namjerava prikupiti više od 2,5 milijardi eura u najvećem izlasku na burzu u sektoru ljepote u zadnjih nekoliko godina. Tvrtka, čije je sjedište u Barceloni, a koja posjeduje brojne brendove parfema i šminke od Paco Rabanne do Charlotte Tilbury, objavila je svoje planove za uvrštenje na madridsku i druge španjolske burze u podnesku regulatoru, javlja Financial Times.

Bankari procjenjuju da je vrijednost tog 110 godina starog brenda između osam i 10 milijardi eura. Iz Puiga su priopćili da žele prikupiti oko 1,25 milijardi eura kroz primarnu ponudu, nakon čega bi uslijedila veća sekundarna prodaja dionica koja bi ukupnu prikupljenu svotu podigla na više od 2,5 milijardi eura.

Ulazak Puiga, koji se predstavlja kao premium kozmetička grupacija, vjerojatno će biti najveći izlazak na burzu luksuznog brenda u smislu prikupljenog kapitala još od 2021. i ulaska Ermenegildo Zegne. Puigov potez mogao bi zasjeniti ulazak Golden Goosea, talijanskog brenda obuće, za koji će očekuje da će listirati dionice na burzu u ovom kvartalu. Obitelj Puig namjerava zadržati većinski udio u poslovanju te nije precizno navedeno koliki će postotak kompanije prodati. Obitelj će imati dionice “A”, od kojih svaka osigurava pet glasova, dok će vanjskim ulagačima biti ponuđene dionice “B”, koje daju pravo na jedan glas.

Taj korak obitelji Puig dolazi u trenutku kada je europsko tržište inicijalnih javnih ponuda imalo najjači početak godine od pandemije, nakon dugog vremena usporavanja. Rastući dionički indeksi i izgledi za smanjenje kamatnih stopa potaknuli su više tvrtki da se okrenuo inicijalnim javnim ponudama, uključujući dermatološku grupu Galderma, pod kontrolom švedske buyout grupe EQT, koja je u ožujku prikupila 2,3 milijarde švicarskih franaka.

Komentirajte prvi

New Report

Close