Skok američkih dionica za 40 posto u dva mjeseca sve više brine financijaše

Autor: Tomislav Pili , 27. svibanj 2020. u 22:00
Optimistično raspoloženje nastavljeno je i u srijedu/REUTERS

Analitičari smatraju da investitori uračunavaju gospodarski oporavak bez potvrde u ekonomskim pokazateljima.

Uspon američkog dioničkog tržišta ne gubi na snazi, no tamošnji analitičari smatraju kako su investitori sve karte bacili na razvoj cjepiva protiv koronavirusa.

Indeks S&P 500 u utorak se probio iznad 3000 bodova što je još donedavno bila nezamisliva razina čime je s najniže vrijednosti u ožujku ojačao ukupno 37 posto.

Optimistično raspoloženje na Wall Streetu nastavljeno je i u srijedu, s obzirom da su terminski ugovori na indekse najavljivali nastavak rasta.

Burzovni pokretači

Glavno gorivo koje pokreće tržište su monetarni i fiskalni poticaji bez presedana te nada da brzi razvoj cjepiva znači da je glavnina ekonomske štete iza nas.

No, dio tamošnjih analitičara smatra da je rast cijena dionica prebrz te da investitori uračunavaju ekonomski oporavak koji možda neće imati potvrdu u ekonomskim pokazateljima.

Naime, glavno gorivo koje pokreće tržište su poticaji bez presedana američke središnje banke, zatim paket fiskalnih poticaja od 2 bilijuna dolara te nada da brzi razvoj cjepiva znači da je glavnina štete od zaključavanja gospodarstva iza nas.

Stoga upozoravaju kako tržište neće još dugo nastaviti uzlaznim trendom. Prema mišljenju Georga Gera, direktora u RBC Wealth Managementu, povlačenje bi moglo uslijediti nakon što investitori počnu “razmišljati o problemima u Kini, Europi, problemima gdje god pogledaju”, navodi Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close