SKDD tvrdi da će zadržati klijente 70% višim cijenama

Autor: Tomislav Pili , 19. veljača 2019. u 22:01
Novi izračun usklađen je s tržišnom praksom u drugim, usporedivim središnjim depozitorijima u Europskoj uniji/FOTOLIA

Tržište procjenjuje da će trošak za 130 kompanija sa Zagrebačke burze porasti dva milijuna kuna.

Središnjem klirinško depozitarnom društvu (SKDD) odobren je novi cjenik koji donosi znatno više izdatke kompanijama za pohranu njihovih dionica.

Međutim, SKDD tvrdi da je i dalje vrlo konkurentan u cijenama u odnosu na depozitorije u okruženju. Na prošlotjednoj sjednici Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) donijela je rješenje o odobrenju cjenika koji donosi novi izračun osnovice naknade za pohranu. 

Promjena obračuna 
Umjesto izračuna prema nominalnoj ili tržišnoj cijeni dionice, ovisno koja je niža, sada će se za likvidne dionice osnovica izračunavati na temelju burzovne cijene. Za dionice kojima se nije trgovalo unazad tri mjeseca za osnovicu će se uzeti nominalna cijena. Hanfa je u razmatranju odobrenja proučila kako šest depozitorija u okruženju obračunava tu naknadu.

Zaključak je da način obračuna ne odstupa od europske tržišne prakse drugih usporedivih depozitorija i rezultira cijenama za izdavatelje koje SKDD i uz novi cjenik čine konkurentnim u europskom okruženju. Pri tome i ispunjava uvjete propisane Zakonom o tržištu kapitala u odnosu na jednakopravnost položaja svih korisnika usluga SKDD-a i pod razumnim komercijalnim uvjetima.

Jedan od glavnih razloga zbog kojih se išlo u promjenu cjenika jest usklađivanje obračuna naknade s tržišnom praksom u drugim, usporedivim središnjim depozitorijima u EU, ali se pri tome vodilo računa da SKDD bude konkurentan, pogotovo za izdavatelje s velikom tržišnom kapitalizacijom, tumače iz SKDD-a.

"Zbog toga naknada za pohranu vrijednosnih papira limitirana je na maksimalnih 18.000 kuna. Iako smo po cijenama konkurentni, za privlačenje novih izdavatelja ključno je provesti u cijelosti projekt usklađivanja s Uredbom EU koja uređuje poslovanje središnjih depozitorija. SKDD u posljednje dvije godine intenzivno radi na tom projektu, držimo ga najvažnijim za razvoj SKDD-a i kada u potpunosti budemo usklađeni s regulativom EU, moći ćemo računati na privlačenje novih izdavatelja vrijednosnih papira", tvrde iz depozitorija.

U SKDD-u ne otkrivaju koliko će novi cjenik povećati njihove prihode tvrdeći kako je osnovica promjenjiva kategorija i ovisi o kretanjima tržišne cijene. 

Za većinu isti iznos
No, tržišni sudionici procjenjuju da će trošak pohrane za 130 kompanija uvrštenih na Zagrebačkoj burzi porasti za približno dva milijuna kuna. Izdavatelji, poput AD Plastika poručuju kako bovi cjenik zaračunava naknadu za pohranu dionica po tržišnoj cijeni sto je nešto nepovoljnije od dosadašnjeg računanja naknade po nominalnoj cijeni dionice.

 

18 tisuća

kuna iznosit će najviši iznos naknade za pohranu

"Iako se radi o povećanju naknade od oko 70 posto, to za naše poslovanje ne predstavlja značajan trošak, pa samim time na njega ni ne utječe", kaće Katija Zelić, voditeljica odnosa s investitorima AD Plastika. Iz Hanfe tvrde da je, prema SKDD-ovim podacima, u okviru provedenog postupka utvrđeno da će za većinu izdavatelja naknade za pohranu ostati jednake, a za pojedine će se i smanjiti. No, pojedinim korisnicima naknada će se i povećati, kažu iz financijskog regulatora.

U Hanfinu rješenju navodi se zanimljiv detalj kako je SKDD novi cjenik prisnažio argumentom kako bi moglo doći do odlaska dijela izdavatelja u srednjoročnom razdoblju, od dvije do pet godina. U SKDD-u su uvjereni da će intenzivne aktivnosti koje provode pozitivno utjecati na zadovoljstvo i ostanak klijenata. "Tu mislimo na usklađivanju prakse SKDD-a s regulativom EU, usvajanje cjenika koji prati europsku praksu, ali je istovremeno konkurentan u europskom okruženju, kao i rad na digitalizaciji društva", kažu iz SKDD-a. Financijaši u neslužbenom razgovoru kažu kako domaćim kompanijama nije jednostavno prebaciti dionice u drugi depozitorij, a upitna je i financijska smislenost takvog poteza.  

Komentirajte prvi

New Report

Close