S dionicom HT-a od 2007. protrgovano 11 milijardi kuna

Autor: Tomislav Pili , 06. listopad 2017. u 07:30
Predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković /Igor Kralj/PIXSELL

‘Narodna dionica’ navršila 10. rođendan uvrštenja na Zagrebačkoj burzi.

Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak je svečano obilježeno deset godina od inicijalne javne ponude dionica Hrvatskog telekoma (HT) i njenog uvrštenja u službeno tržište, tijekom kojih je ta dionica ostvarila gotovo 11 milijardi kuna prometa i više od 477.000 transakcija.

Najveći IPO u regiji

Dionica HT-a kotira na Zagrebačkoj burzi od 5. listopada 2007. i ima važnu poziciju na hrvatskom tržištu kapitala, jer je cijelo desetljeće u samom vrhu likvidnosti, među dionicama je s najvećom tržišnom kapitalizacijom, a od samog početka sastavnica je i nekoliko indeksa Zagrebačke burze.

“Inicijalna javna ponuda dionica HT-a prije deset godina bila je najveća u regiji, u kojoj je sudjelovalo više od 356.000 građana, što je bio bitan pomak u prihvaćanju kulture dioničarstava i za veliki broj građana upoznavanje s osnovama funkcioniranja tržišta kapitala”, ističu iz HT-a u povodu obljetnice.

 

356 tisuća

građana sudjelovalo je u inicijalnoj javnoj ponudi

Ocjenjujući kako je to imalo i edukativni učinak, predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić smatra da je ta ponuda pridonijela da Zagrebačka burza i cijelo domaće, ali i regionalno tržište kapitala, postane vidljivije na globalnoj investicijskoj karti, kao i da je to imalo i pozitivan odjek za druge uvrštene kompanije.

“Dok je u razvijenim zemljama ovakav vid investiranja standard, u našoj tranzicijskoj ekonomiji praktički je još bio u povojima”, istaknula je Gažić.

Tri posto BDP-a

“Najveći smo privatni investitor u Hrvatskoj, značajno sudjelujemo u razvoju gospodarstva te smo odgovorni za tri posto BDP-a Hrvatske. HT je danas tehnološki lider i okrenut rastu na domaćem i regionalnom tržištu”, poručio je predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković. U deset godina od uvrštenja na Zagrebačku burzu, HT je uvelike utjecao na kvalitetu korporativnog upravljanja i drugih uvrštenih društava, služeći kao primjer transparentnosti i dobre prakse, čemu je potvrda da je šest godina zaredom jedan od laureata nagrade Poslovnog dnevnika i Zagrebačke burze za najbolje odnose s investitorima. “Sve navedeno pokazuje da je odluka o uvrštenju na Zagrebačku burzu prije punih deset godina bila više nego ispravna”, stoji u priopćenju. pd     

Komentirajte prvi

New Report

Close