Riviera Adria pun pogodak za dioničare Dom holdinga

Autor: Tin Bašić , 03. svibanj 2011. u 22:00

Dioničari Dom holdinga trebali bi biti najveći pobjednici spajanja Zlatnog otoka i Rapca s Rivierom Poreč

Dioničari Zlatnog otoka i Rapca će u spajanju tih tvrtki sa Rivierom Poreč proći bolje od dioničara Valamara, smatra Nenad Bakić, jedan od većih dioničara Dom Holdinga. Taj je holding inače većinski vlasnik svih triju turističkih tvrtki koje se spajaju, dok je Valamar zajedno sa tvrtkom Epima, pak, većinski dioničar Dom holdinga. Procedura spajanja kreće smanjenjem temeljnog kapitala Riviere sa 300 kuna na 200 kuna po dionici. Nakon toga će se jedna dionica od 200 kuna podijeliti na njih 20 od po deset kuna. Nakon toga, svaki dioničar Rapca dobit će 24,59 dionica Riviere, dok će dioničari Zlatnog otoka za jednu dionicu dobiti 24,01 dionica Riviere.

Premija od 50 posto
Temeljni kapital Riviere će se tako smanjiti sa 1,09 milijardi kuna na 730 milijuna kuna. Nakon pripajanja Rivieri, prethodno smanjeni temeljni kapital bit će povećan za 334,76 milijuna kuna na 1,06 milijardi. “U ovom će spajanju dioničari Zlatnog otoka i Rapca proći bolje. Prema predloženim omjerima će se za jednu dionicu Rapca dobiti 1,23 dionice Riviere, što je prema tržišnim cijenama prije najave premija od oko 50 posto”, kaže Bakić. Objašnjava kako se to može shvatiti kao premija za preuzimanje, ali još više kao odobrenje manjinskih dioničara u Rapcu i Zlatnom otoku kako bi pristali na preuzimanje. “Za Rivieru ta premija nije velik problem, jer je znatno veća od tih kompanija”, smatra Bakić. Dakle, objašnjava Bakić, dioničari Rapca i Zlatnog otoka će prosperirati dvostruko: zbog kapitalne premije i zbog značajnih sinergija u operacijama nove kompanije. “Na rashodovnoj strani je zasigurno moguća i godišnja ušteda od 15 do 20 milijuna kuna, ali će znatno veći pozitivni učinci biti na prihodovnoj, kroz kvalitetno organiziranu prodaju, marketing i upravljanje kapacitetima”, ističe Bakić. No, ipak, u cijeloj priči dioničari Dom holdinga bi trebali najviše prosperirati.

Pobjednici spajanja
“Dioničari Dom Holdinga su vjerojatno najveći pobjednici ove transformacije jer će završiti s vlasništvom preko 70 posto spojene tvrtke Riviera Adria, pravog turističkog blue-chipa s jedne strane, a s druge, sada je potpuno razvidno da kontrolni dioničari (EPIC) imaju velike namjere s tvrtkom, koje mogu ostvariti jedini na transparentan način”, navodi Bakić. Za početak, nastavlja Bakić, ugovor o upravljanju između Valamar grupe i Dom Holdinga, kroz tvrtku Epima, postaje suvišan jer će se imovina Doma praktički svesti na jednu dionicu. “Iako sam uvjeren da se on ionako zbog pravnih razloga ne može produžiti, jasno je da ga Valamar mora odmah ukinuti, inače se može izložiti tužbi dioničara, odnosno drugim vidovima dioničarskog aktivizma. U tom smislu, ovo zbivanje je loše jedino za dioničare Valamara, jer će očito izgubiti značajan dio prihoda od upravljanja Domom”, ističe on. Nakon procesa pripajanja, poručuju iz tih tvrtki, nova tvrtka Riviera Adria bit će vlasnik 17 hotela, osam turističkih naselja i sedam kampova, što s pribrojenim kapacitetima Dubrovnik-Babin kuka čini 17 posto ukupnih kategoriziranih smještajnih jedinica u RH u hotelima, turističkim naseljima i kampovima.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Tko je ovo pisao? Tin Bašić ili Nenad Bakić?

New Report

Close