Rinkovec o ZSE: Da bi se nastavio rast potreban je neki novi poticaj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. siječanj 2013. u 12:38
Roman Rinkovec; Photo: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL

Na Zagrebačkoj se burzi danas trguje oprezno, pa je promet znatno manji proteklih dana, dok su Crobexi blago porasli, nakon dva dana slabljenja.

Na Zagrebačkoj se burzi danas trguje oprezno, pa je promet znatno manji proteklih dana, dok su Crobexi blago porasli, nakon dva dana slabljenja.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u plusu 0,3 posto, na 1.871 bodu, dok je Crobex10 ojačao 0,2 posto, na 1.050 bodova.

Redovni promet iznosio je oko podneva 3,7 milijuna kuna, što je otprilike 1,5 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

„Nakon što su jutros blago pali, Crobexi su trenutačno u plusu, zahvaljujući rastu cijena dionica nekoliko blue chip dionica. No, trguje se oprezno, pa je i promet manji nego što je bio proteklih dana“, kaže Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

Do podneva se niti jedna dionica nije plasirala na listu milijunašica.

Najveći promet, oko 570 tisuća kuna, ostvaren je dionicom Petrokemije, a cijena joj je nastavila kliziti treći dan zaredom. Nakon što je u prethodna dva dana pala oko 10 posto, jutros je oslabila daljnjih 1,3 posto, na 234 kune.

S prometom od oko 530 tisuća kuna slijedi dionica Tiska, a cijena joj je porasla 0,4 posto, na 206 kuna.

Uz promet od oko 410 tisuća kuna, cijena HT-a porasla je 0,13 posto, na 212,60 kuna.

Na listu većih dobitnika jutros su se plasirale dionice Dalekovoda, Badela 1862 i Podravke, s rastom cijene između 3,3 i 4,2 posto. No, uz nevelik promet.

S druge strane, nastavlja se klizanje Ingre. Nakon što je jučer potonula više od 10 posto, jutros je cijena dionice te građevinske kompanije pala daljnjih 3,7 posto, na 4,16 kuna.

I na europskim se burzama nastavlja oprezno trgovanje. Oko podneva su londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili u minusu između 0,2 i 0,3 posto, dok je pariški CAC ojačao 0,3 posto.

„Na svjetskim se burzama nastavlja stagnacija cijene dionica, nakon što su prošloga tjedna dosegnule najviše razine u posljednjih par godina. Tržišta su u fazi konsolidacije, a da bi nastavila rasti, potreban im je neki novi poticaj“, zaključuje Roman Rinkovec.

Komentirajte prvi

New Report

Close