Rekordan prihod ENT-a u desetljeću, budućnost baziraju na 5G tehnologiji

Autor: Darko Bičak , 20. veljača 2020. u 22:00
Kompanija je lani uprihodila 1,78 mlrd. kn ili 14,2% više nego 2018., uz dobit od 102,6 milijuna/ PETAR GLEBOV/PIXSELL

U ENT-u procjenjuju da će do 2025., od ukupno devet milijardi mobilnih priključaka, njih 2,6 milijardi biti 5G.

U Hrvatskoj je tehnički sve spremno za uvođenje 5G tehnologije, samo se očekuje da regulatorna agencija Hakom raspiše natječaje.

Upravo je 5G tehnologija ono na čemu će tvrtka Ericsson Nikola Tesla (ENT) u narednom razdoblju bazirati najveći dio svojega prihoda, rečeno je jučer na prezentaciji poslovnih rezultata ENT-a. Kako je pojasnila Gordana Kovačević, predsjednica Uprave ENT-a, tvrtka je lani ostvarila rekordne prihode u zadnjoj dekadi i to u iznosu od 1,78 milijardi kuna ili 14,2% više nego u godini prije.

No, neto dobit je sa 102,6 milijuna kuna ipak bila 9,7% manja od one u 2018. Kao razlog za pad u ENT-u ističu prvenstveno izostanak prihoda po osnovi Zakona o poticanju ulaganja, ali i povećane prodajne troškove. Prihodi od prodaje su im rasli na svim tržištima, a najviše na domaće tržištu i to za 33% zbog projekata operatera HT-a i A1 Hrvatska.

“Na domaćem tržištu ostvarili smo 497 milijuna kuna prihoda ili 28% ukupnog udjela dok su nam izvozna tržišta donijela 254 milijuna ili 14%. Najveći udio nam predstavlja interno Ericssonovo tržište koje postojano raste, a razlog je što smo na razini korporacije sve više prepoznati po svojim kompetencijama i kvaliteti”, kazala je Kovačević.

U ENT-u procjenjuju da će do 2025., od ukupno devet milijardi mobilnih priključaka, njih 2,6 milijardi biti 5G. U SAD-u bi 5G trebao činiti 75% ukupne mobilne telefonije, u zapadnoj Europi 55%, a u istočnoj Europi 25% s napomenom da bi Hrvatska mogla, i morala, doseći i američke brojke s obzirom na to da imamo tvrtke, stručnjake, a i operatere, koji su svjetski lideri u 5G.

Komentirajte prvi

New Report

Close