Svijet novca
Svijet novca

Rast američkih burzi u 2023. ovisi o šačici kompanija

Komentar domaćeg i stranog financijskog tržišta.

Poslovni dnevnik
29. lipanj 2023. u 22:00
Foto: Reuters

Svibanj je za financijska tržišta bio vrlo izazovan mjesec. Ključni čimbenik koji je mučio investitore, uz već svakodnevne probleme oko inflacije i podizanja kamatnih stopa, bio je “debt ceiling” u Americi. Nemogućnost dogovora dviju političkih strana oko podizanja limiti zaduženosti zemlje zaokupljala je gotovo sve investitore jer potencijalni nedogovor doveo bi do bankrota.

Naime, svakih par godina američki Kongres mora glasati o podizanju limita ili suspendiranju odluke kojom se ograničava zaduženost što se gotovo svaki put pretvara u pravu političku dramu. Tako je bilo i ovog puta, međutim, dogovor je ipak postignut te je Senat potvrdio dogovor i suspendirao odluku do 2025. kako buduća odluka ne bi utjecala i na nadolazeće predsjedničke izbore.

Rast na krilima 10 kompanija

Iako je inflacija u Americi znatno usporila na 4,05%, FED nije odbacio mogućnost nastavka podizanja kamatnih stopa te većina očekuje barem još dva podizanja prije kraja godine. Sličnu retoriku zadržao je i ECB samo s jasnijim naznakama za daljnja povećanja. Dok se inflacija u Americi i EU (u svibnju EU 6,1% vs Hrvatska 7,9%) polako obuzdava, inflacija u UK i dalje ostaje na visokim razinama od 8,7%.

Već idućeg dana BoE podigla je kamatne stope za dodatnih 0,5% na ukupno 5% što je najviša razina još od 2008. Tržište roba isto tako bilo je pod pritiskom smanjene potražnje. Barel nafte izgubio je na vrijednosti gotovo 40% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, a sličan trend pada cijena prisutan je i kod industrijskih metala što je ponajviše povezano s globalnim usporavanjem poslovnih aktivnosti i padom potražnje u Kini.

Što se tiče dioničkih tržišta, ako detaljnije pogledamo, deset najvećih kompanija iz S&P 500 indeksa zaslužno je za gotovo cijeli rast indeksa u ovoj godini. Velike tehnološke kompanije rasle su znatno brže od cijelog indeksa, uglavnom zbog izvrsnih rezultata i očekivanja investitora za mogućnosti umjetne inteligencije. Od početka godine S&P 500 porastao je za 13,7%, tehnološki Nasdaq za 36,8%, dok je Dow Jones ojačao za ipak skromnih 2,5%.

Europska tržišta od početka godine isto tako bilježe impresivan rast. Njemački DAX i francuski CAC zabilježili su rast od početka godine od 14,5% i 11,1%, dok je britanski FTSE indeks praktički ostao nepromjenjen.

I do dvije milijarde eura

Regionalna tržišta polako se pripremaju za ljeto što se najbolje vidi po prometima. HT, Valamar i Span bile su najtrgovanije dionice na Zagrebačkoj burzi, dok se u Sloveniji naviše trgovalo s dionicama Krke, NLB banke i Zavarovalnicom Triglav. Najvažnija regionalna vijest svakako je IPO rumunjske energetske kompanije Hidroelectrica.

Državni fond Fondul Proprietatea planira putem inicijalne javne ponude prodati ukupno 19,94% te energetske kompanije. Procjene su da bi navedeni udio mogao postići vrijednost i veću od dvije milijarde eura što bi ga svrstalo u jedan od najvećih IPO-ova ove godine u srednjoj i istočnoj Europi.

Listanje tako velike kompanije vrlo vjerojatno će dovesti do reklasifikacije Rumunjske iz frontier tržišta u emerging tržište što će samo dodatno doprinijeti razvoju tržišta kapitala, privlačenju novih investitora i većoj likvidnosti. Od nedavno i hrvatski investitori mogu dobiti izloženost prema rumunjskom tržištu kapitala kroz novoosnovani ETF pod oznakom 7BET koji je uvršten na Zagrebačkoj burzi.

* Brokeri InterCapitala

New Report

Close