Poznati dionički strateg preporučuje koje dionice treba kupovati iduće godine

Autor: Tomislav Pili , 10. prosinac 2019. u 14:52
Foto: YT / Getty Images

Priljev novca u europsku imovinu pokazuje da su sve loše vijesti već ugrađene u cijenu, kažu analitičari.

Dominacija prinosa američkih dionica iduće bi godine mogla pasti, procjenjuju inozemni analitičari.

Kako pokazuju statitistički podaci, američko dioničko tržište posljednjih je 10 godina bilo najbolje mjesto za ulaganje novca. Naime, od 2010. godine indeks najvećih 500 američkih poduzeća S&P 500 skočio je za 180 posto dok indeks svjetskih dionica MSCI  u tom razdoblju bilježi svega 18 posto rasta.   

Spremni za povratak
Dionice s rastućih tržišta još su gore prošle – MSCI Emerging Market indeks povećao je svoju vrijednost za tek četiri posto. No, analitičari dioničkog tržišta smatraju kako su međunarodne dionice spremne za veliki povratak tijekom 2020. godine u odnosu na američke vrijednosnice zbog atraktivnih vrednovanja i poticaja od globalnog ekonomskog rasta usliejd dodatnog "ubrizgavanja novca" vodećih središnjih banaka.

"Ponovno ubrzanje globalnog rasta, slabiji američki dolar i zanimljiva vrednovanja trebale bi iduće godine podržati neameričke dionice", naglašava u bilješci Peter Berezin, glavni analitičar BCA Researcha, a prenosi CNBC. Koliko su američke dionice postale skupe, gledano prema omjeru cijene i zarade – najpopularnijem pokazatelju procjene dionica – govori i podatak da je taj omjer za indeks S&P 500 trenutno na 20. Drugim riječima, za jedan dolar dobiti kompanija iz sastava tog indeksa investitori su trenutno spremni platiti 20 dolara.

 

19 posto

rasta za ovu godinu bilježi europski indeks Stoxx 600

Valja naglasiti kako je to najviša vrijednost tog pokazatelja od kolovoza prošle godine, a razlog je rekordna vrijednost S&P-a 500 unatoč padu zarada na godišnjoj razini. Globalne dionice istovremeno se trže po daleko povoljnijoj cijeni. Omjer cijene i zarade indeksa svjetskih dionica MSCI trenutno se kreće oko 14,7. Callum Thomas, direktor istraživanja Topdown Chartsa, ističe kako postoji jaz od 50 posto u vrednovanjima američkih i inozemnih dionica. Ovako širok jaz stvoren je zbog činjenice da je globalno gospodarstvo u posljednjih godinu dana počelo usporavati dok je američka ekonomija više-manje zadržala zamah.

Prošloga je tjedna američko ministarstvo trgovine objavilo da je američki BDP u trećem tromjesečju povećan za 2,1 posto. S druge strane, industrijska proizvodnja u Europi u listopadu je dosegla najnižu razinu u posljednjih sedam godina. Donekle se oporavila u studenom, ali je i dalje u negativnom području, pokazuju podaci IHS Markita. Na trgovinskom planu i dalje se čeka sporazum između Kine i SAD-a. 

Opipljivi povrati
Mike Wilson, glavni dionički strateg u banci Morgan Stanley, naglašava kako je MSCI indeks svjetskih dionica već donio investitorima opipljive povrate nakon što je u prosincui prošle godine ostvario značajan gubitak. "To je u skladu s dosezanjem dna globalnog ekonomskog rasta što znači da tržišta šalju signal o preokretu u rastu", naglašava Wilson.

On preporučuje da se iduće godine kupuju japanske i korejske dionice. Mjerilo burzovno-utrživih fondova izloženih japanskim dionicama tijekom ove godine bilježi rast od preko 18 posto i na putu je najvećeg godišnjeg dobitka od 2017. godine. S druge strane, korejske dionice ove godine nisu se pretjerano iskazale – indeks Kospi jedva bilježi rast za ovu godinu. No, europske burze još su jedno tržište koje financijski stručnjaci promatraju.

S obzirom da europski Stoxx 600 indeks bilježi više od 19 posto rasta za ovu godinu, na putu je najbolje godišnje izvedbe od 2009. godine kada je skočio 28 posto. Cameron Brandt, direktor istraživanja EPFR-a smatra kako priljev novca u europsku imovinu pokazuje da su "sve loše vijesti već ugrađene u cijenu dionica". "Vjerojatno je pošteno reći da najveći potencijal za rast tijekom iduće godine leži u Europi", naglašava Brandt. 

Komentirajte prvi

New Report

Close