‘Prosječna tromjesečna cijena dionice Tiska je 216 kn’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. travanj 2013. u 10:13
Photo: Robert Anic/PIXSELL

Među dobitnicama ina ZSE prošlog se tjedna istaknula i dionica Tiska, sa skokom cijene od 7,5 posto, na 215. kuna.

Nakon tri tjedna pada Crobexa, na početku novoga tjedna na Zagrebačkoj se burzi očekuje oprezno trgovanje, pri čemu će ulagači uglavnom pratiti zbivanja na svjetskim tržištima, dok čekaju nove domaće vijesti.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks prošloga je tjedna pao 1,19 posto, na 1.948 bodova, a Crobex10 0,47 posto, na 1.089 boda.

Tijekom tjedna ti su indeksi zaronili i na najniže razine od kraja veljače, no krajem tjedna nadoknadili su dio prethodnih gubitaka.

Redovni promet iznosio je prošloga tjedna 66,4 milijuna kuna, što je otprilike 17 milijuna više nego tjedan dana prije, no i dalje je riječ o niskoj likvidnosti.

„Na domaćem su tržištu prošloga tjedna Crobexi pali treći tjedan zaredom. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 11,4 milijuna kuna, što je nastavak prilično skromne likvidnosti, iako je to bio najlikvidniji tjedan u zadnjih mjesec dana“ kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najviše se trgovalo dionicom HT-a, kojom je ostvareno 12 milijuna kuna prometa, uz porast cijene za 0,41 posto, na 213,99 kuna.

Slijedi dionica Jamnice, s gotovo 10 milijuna kuna, a cijena joj je skliznula 0,95 posto, na 52.000 kuna.

Znatniji promet, oko tri milijuna kuna, ostvaren je i dionicama Ericssona Nikole Tesle, čija je cijena pala 1,57 posto, na 1.508 kuna, te Atlantic grupe, koje su pojeftinile 1,77 posto, na 665 kuna.

Najveća gubitnica među likvidnijim izdanjima bila je dionica Diokija, s padom cijene za 7,39 posto, a slijedi dionica Valamara, s gubitkom od 3,59 posto.

Najveća dobitnica bila je, pak, dionica Ingre. Ta je tvrtka u petak izvijestila da je podnijela prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe i odbacila medijske špekulacije o navodnom otvaranju stečaja. Cijena joj je skočila 12,47 posto.

Među dobitnicama ističe se i dionica Tiska, sa skokom cijene od 7,5 posto, na 215. kuna.

„Za takav rast cijene dionice Tiska najvećim dijelom je zaslužna objava Agrokora u petak da će, djelujući zajedno s Adrisom, objaviti ponudu za preuzimanje Tiska. Prosječna tromjesečna cijena te dionice na burzi iznosi 216 kuna, što znači da Agrokor neće ponuditi cijenu preuzimanja ispod te razine“, ističe Špoljar.

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale pod pritiskom pokazatelja da se rast najvećih svjetskih gospodarstava usporava, a ni kvartalni poslovni rezultati kompanija nisu impresivni.

Na Wall Streetu su Dow Jones i S&P 500 oslabili 2,1, a Nasdaq indeks 2,7 posto, što je njihov najveći tjedni pad od studenoga prošle godine.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,5 posto, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,7, a pariški CAC 2,1 posto.

„Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale pod pritiskom pokazatelja da se rast najvećih svjetskih gospodarstava usporava, a prisutni su bili i poneki razočaravajući poslovni rezultati za prvo tromjesečje“, smatra Špoljar.

Dodaje i da su znatno oštriji pad frankfurtskog DAX potaknule medijske špekulacije o tome da njemačko gospodarstvo nije baš u dobroj formi.

Ipak, nakon prošlotjednog oštrog pada, na europskim i azijskim burzama jutros se najvažniji indeksi oporavljaju.

„Danas će biti objavljen podatak o prodaji postojećih kuća u SAD-u te o povjerenju potrošača u eurozoni. Vjerujem da će makroekonomski pokazatelji, u kombinaciji s financijskim rezultatima za prvo tromjesečje, generirati kretanje indeksa. Domaće tržište uglavnom će osluškivati zbivanja na inozemnim burzama, vjerojatno uz nisku likvidnost, dok bi u većem fokusu mogla biti dionica Tiska“, zaključuje Špoljar.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Neznam odkud naslov “Prosječna tromjesečna cijena dionice Tiska je 216 kn ?
Dana 22.04.2013 11:00h TISK-R-A
Moving Average Simple (90) = 207,28
Moving Average Weighted(90)= 210,43
———————————–
Moving Average Simple (30) = 208,53
Moving Average Weighted(30)= 206,13

Ako je naslov i “drukanje na gore” onda mora biti domišljatije.

New Report

Close