Agrokor zbog Mercatora ide u ponudu za Tisak?

Autor: Tin Bašić , 22. travanj 2013. u 09:30
Ante Vlahović, prvi čovjek Adrisa podržao je Agrokor Ivice Todorića u konsolidaciji Tiska/PIX

Zbog potencijalne akvizicije slovenskog lanca, Todorić preslaguje vlasničke udjele u koncernu, a moguće je i spajanje INovina i Tiska.

Agrokor je u petak objavio da namjerava dati ponudu za preuzimanje Tiska jer sad zajedno s Adrisom ima 79,99 posto vlasništva u tom lancu kiosaka.

Oni su u srijedu sklopili Sporazum o razumijevanju i time su spojili udjele: Agrokorov od 54,13 posto dionica Tiska i Adrisov od 25,86 posto. Nakon objave cijena dionice Tiska na burzi je uzletjela. Razlozi preuzimanja neki analitičari vide u mogućoj kupnji slovenskog Mercatora, odnosno u mogućoj namjeri spajanja Agrokorova Tiska i Adrisovih INovina. "Za potrebe potencijalne akvizicije Mercatora, vjerojatno Todorić mora presložiti vlasničke udjele u koncernu. Vrlo vjerojatno postoje neki obveznički i kreditni uvjeti koje prije preuzimanja mora ispuniti", kaže naš sugovornik. Dodaje da je kompanije nakon ovakvih ponuda lakše prodati. "Uvijek je jednostavnije prodati tvrtku sa 90 posto vlasništva nego primjerice s 51 posto", zaključuje analitičar.

Jedna od kompanija iz koncerna koju bi se moglo prodati je i Ledo. Tu opciju potvrdio i Agrokor još krajem 2011. godine. Godinu kasnije, Ledo je dokapitaliziran sa 100 milijuna eura, nakon čega je od Agrokora kupio 100 udjela u društvu Ledo u Podgorici, a u siječnju je opet od Agrokora kupio 95,8 posto Frikoma u Srbiji. Sada je u postupku istiskivanja preostalih dioničara. Agrokor je nedavno završio s preuzimanjem Konzuma u kojemu je, zajednički djelujući s Jamnicom, povećao svoj udjel na 92,6 posto. Ulagači su pozdravili najavu preuzimanja Tiska lansiravši vrijednost te dionice. Iako je burza ujutro obustavila trgovanje tom vrijednosnicom, kako bi svi ulagači na vrijeme bili upoznati s namjerom preuzimanja, trgovanje je počelo u 11.30 s početnom cijenom od 215 kuna, čak 9,13 posto više nego dan prije. No rast se tu nije zaustavio. Ulagači su čini se toliko optimistični prema preuzimanju Tiska da je cijena u jednome trenutku dotaknula 221 kunu, što je 12,2 posto više od posljednje vrijednosti u četvrtak. To je i najviša razina ove dionice od početka ožujka. Do kraja dana, pritisak na kupnju je olabavio, a posljednja cijena bila je 215 kuna.

"Nakon objavljivanja ove vijesti, dionice Tiska premašile su tromjesečni ponderirani prosjek od 210,38 kuna. Takvo kretanje cijene ukazuje na optimizam investitora koji očekuju da će Agrokor ponuditi određenu premiju kako bi što više okrupnio vlasnički udio u Tisku. Ipak, sudeći prema dosadašnjim iskustvima, takav razvoj situacije je teško očekivati, barem kod prve objavljene ponude", objašnjava Milan Senjanović iz Hypo Investa. Iz Agrokora nisu dali detaljnije objašnjenje 'operacije Tisak'. "S obzirom na mali kapacitet tržišta i pritisak na rezultate poslovanja Tiska, kompanije Agrokor i Adris grupa kao njegovi najveći dioničari, potpisali su sporazum iz kojeg proizlazi zajedničko djelovanje u naporima konsolidacije poslovanja i troškova radi održivosti poslovanja", poručila je za Poslovni dnevnik Anja Linić, direktorica Agrokorovog Ureda za odnose s javnošću.

O cijeni koju bi Agrokor ponudio dioničarima Tiska, Linić nije htjela govoriti. Poručila je samo da će se "svi daljnji koraci vezani uz ovaj Sporazum odvijati sukladno postojećim propisima i zakonskim procedurama". Kontaktirali smo i Adris, no do zaključenja broja nisu se očitovali.

Komentari (3)
Pogledajte sve

@ angern ,

mora biti da te je Agrokor gadno naguzio ?

Agrokor – poslednji rizik:

http://ideamislinavas.blogspot.com/

Kad Todorić bude propadao ulicama svih gradova lijepe naše bit će pjesma i veselje. Bit će to novi praznik, praznik spasa i preporoda Hrvatske.
Taj dan je blizu blažena Evropa, ako ništa barem zbog tog.

New Report

Close