Privatizacije i ulazak u EU okidači su za domaću burzu

Autor: Tin Bašić , 07. siječanj 2013. u 22:01
8,8 posto prinos je CROBEX-a koji za prvi kvartal prdviđa Erste

Turistički sektor mogao bi biti primamljiv ulagačima, a ožive li infrastrukturni projekti, i na građevinskim tvrtkama moglo bi se zaraditi.

Kad je u pitanju stanje na hrvatskom tržištu dionica, nismo pretjerano pozitivni i vidimo malo razloga za snažniji oporavak u prvom tromjesečju ove godine. Tvrde to u novoj analizi o tržištu kapitala u srednjoj i istočnoj Europi analitičari Erste grupe. "U posljednje vrijeme su se izgledi za tržište donekle oporavili, ali njegovi fundamenti i likvidnost nisu dovoljno jaki da budu uzrok snažnijeg uzlaznog trenda", smatraju  u Ersteu u kojem su se osvrnuli i na kretanje hrvatskog BDP-a u prošloj godini pa predviđaju da je on i u posljednjem kvartalu nastavio negativan niz. Što se tržišta kapitala tiče, smatraju da bi indeks CROBEX u prvih šest mjeseci trebao ulagačima donijeti prinos od 8,8%. Usporedbe radi, njegov rast, u drugom polugodištu 2012. iznosio je 2,7 posto.

Dašak svježine
Kad su prognoze za 2013. u pitanju, Austrijanci ukazuju da bi privatizacije tvrtki u državnom vlasništvu, kao što su Hrvatska poštanska banka, Croatia osiguranje, a možda i Petrokemija mogle donijeti "svježinu na tržište", pogotovo poveća li se "free float" tih kompanija. Privatizacija o kojoj govore austrijski bankari je i prema mišljenju domaćih aktera tržišta kapitala jedan od najvažnijih i itekako potrebnih okidača za naše tržište. Uz nju, hrvatski brokeri, portfelj menadžeri i analitičari kao ključni događaj u ovoj godini očekivano izdvajaju ulazak u EU.  "Razvoj gospodarske aktivnosti u zemlji je vrlo neizvjestan pa je u 2013. teško očekivati rast poslovanja kompanija i veću efikasnost. Ipak, za očekivati je da ćemo postati član EU pa vjerujem da bi moglo doći do pojačanog interesa za naše tržište kapitala. Ostaju i realizacije najavljenih privatizacija, spajanja i preuzimanja koje se mogu očekivati kao posljedice potrebe konsolidacija na tržištu, a koje bi također mogle pobuditi dodatni interes investitora", smatra Silvana Milić iz PBZ Investa. Milan Senjanović iz  Hypo Investa  nada se da će negativni događaji s kraja 2012. poslužiti vladi kao dodatan motiv rješavanja dramatične gospodarske situacije, što bi napokon trebalo dovesti do preokreta i početka gospodarskog rasta. Dodaje kako je na domaćoj burzi u trenutnoj situaciji teško očekivati bitniji preokret, iako će, uvjeren je, biti i prilika za zaradu.

Nije sve tako crno
Unatoč neizvjesnosti, naši sugovornici smatraju da postoje prilike koje bi ulagači mogli iskoristiti. "Treba istaknuti turistički sektor. Turizam je jedina grana u gospodarstvu koja bilježi rast pa bi i kompanije iz tog sektora mogle biti sve atraktivnije", smatra Tamas Nagy, broker iz Erste banke. Jamin Zulić iz Credosa u prvi plan za ulagače stavlja kompanije sa jakom "cash" pozicijom i visokom likvidnošću burzovnog trgovanja: "U slučaju da Vlada zaista ponovno pokrene zaustavljene infrastrukturne projekte, određene kompanije iz građevinskog sektora pružaju potencijal zarade pogotovo na trenutnim cjenovnim razinama." RBA brokeri smatraju da će manji rizik za ulagače predstavljati kompanije s niskom razinom zaduženosti, snažnim bilancama te stabilnim novčanim tijekom. Trendovi ulaganja definitivno su se promijenili, naglašava pak Roman Rinkovec, nezavisni analitičar. "Primat dugoročnom ulaganju preuzelo je kratkoročno, burze sve više sliče na kladionice i kasina, a sve manje na zamjenu za dugoročnu štednju. Ipak, kad bi se odlučivalo na duže staze izbor bi pao na zemljišta, hranu, energiju i zlato, dok bi ulaganje u dionice trebalo biti kratkoročno i špekulativno, kako se pojavi koja prilika", objašnjava Rinkovec koji, kako kaže, ne može izdvojiti neku novu kompaniju u koju bi u ovome trenutku trebalo ulagati. 

Komentirajte prvi

New Report

Close