‘Primirje Kine i Amerika lansira dionice za 10 posto’

Autor: Tomislav Pili , 13. studeni 2019. u 22:00
U utorak je S&P 500 u jednom trenutku dosegao novu rekordnu vrijednost, iznad 3090 bodova / REUTERS

Profesor Jeremy Siegel očekuje veliki poticaj dioničkim tržištima.

Američki dionički indeks S&P 500 ostvarit će dvoznamenkasti rast ako dođe do nagodbe u američko-kineskom trgovinskom ratu, istaknuo je za mediji profesor ekonomije Jeremy Siegel.

“Ako dobijemo neku vrstu nagodbe, mislim da ćemo imati skok od najmanje 10 posto u vrijednosti S&P-a 500”, kazao je Siegel za CNBC. Podsjetimo, Siegel je već godinama poznat po svom optimističnom pogledu na dionička tržišta.

Blizu potpisivanje

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica blago porasle, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da je blizu potpisivanje parcijalnog trgovinskog sporazuma s Kinom, no nije objavio više detalja o tome. Dow Jones ostao je nepromijenjen, na 27.691 bodu, dok je S&P 500 ojačao 0,16 posto, na 3091 bod, a Nasdaq indeks 0,26 posto, na 8486 bodova. Tijekom trgovanja S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli su nove rekordne razine, no kasnije su izgubili dio dobitaka.Predsjednik Trump kazao je u nastupu u Ekonomskom klubu u New Yorku kako su američki i kineski pregovarači blizu potpisivanju prve faze trgovinskog sporazuma i uglavnom ponovio dobro poznatu retoriku o tome da Kina vara u trgovinskim odnosima.

 

75 posto

kompanija iz sastava S&P-a 500 ostvarilo je veću dobit

“Ulagači su se nadali da će im situacija nakon Trumpova govora biti malo jasnija, no ništa od toga”, kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services.

Prošloga je tjedna Kina objavila da je sa SAD-om dogovoreno postupno uklanjanje carina koje su te dvije zemlje jedna drugoj nametnule u posljednjih godinu dana.

No, kasnije je Trump kazao da nije pristao na uklanjanje carina na uvoz kineskih proizvoda, da pregovori teku sporije nego što bi želio i da će potpisati sporazum samo ako bude dobar za Ameriku.

Stoga i dalje nije poznato kada će se održati sastanak između predsjednika SAD-a i Kine Trumpa i Xi Jinpinga, na kojemu bi se trebao potpisati parcijalni trgovinski sporazum, a ne zna se ni što bi sve točno sadržavao taj sporazum.

“Tržište u određenoj mjeri nastoji da ne reagira previše u jednom ili drugom smjeru nakon Trumpovih osvrta na trgovinske pregovore”, kaže Carlsson.

Bolje od očekivanja

I dok trgovinski pregovori i dalje unose nesigurnost na tržište, burzovni se indeksi kreću na rekordnim razinama zahvaljujući smanjenju kamatnih stopa američke središnje banke, naznakama da je zaustavljeno usporavanje rasta gospodarstva i boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima većine kompanija. Od više od 450 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile financijska izvješća za treće tromjesečje, njih više od 75 posto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Ulagači se stoga nadaju da bi sezona rezultata mogla biti bolja nego što analitičari očekuju. A analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale za 0,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. To bi, doduše, bio prvi pad zarada od polovice 2016. godine, ali ipak manji nego što se očekivalo na početku sezone objava rezultata.

U ovom trenutku najvažniji faktor za Wall Street je trgovinski rat, a ne bilo kakva potencijalna akcija Feda, ocjenjuje Jeremy Siegel. Dodao je kako su trenutno i bojazni od recesije u drugom planu.

Podsjetimo, Siegel je u rujnu tvrdio kako je dodatno snižavanje kamatne stope za 25 baznih bodova potrebno kako bi odagnala mogućnost recesije.

Američka središnja banka to je učinila prošloga mjeseca. Međutim, omjer cijene i zarade za dionice iz sastava S&P-a 500 dosegao je 19, što je i Siegel ocijenio skupim.

Komentirajte prvi

New Report

Close