Prijevoz i građevina jedini odolijevaju krizi na burzi

Autor: Tomislav Pili , 10. travanj 2017. u 15:09
Mjerila građevinskog i transportnog sektora ojačala su šest posto/FOTOLIA

Dok je CROBEX potonuo 1,4 posto, a dionička kapitalizacija 10 posto, promet je skočio 274 posto.

Građevinske te dionice iz sektora transporta jedini su dobitnici burnog ožujka na Zagrebačkoj burzi kojeg je obilježila kriza u najvećoj privatnoj kompaniji Agrokoru.

Kako stoji u mjesečnom izvješću Zagrebačke burze, sektorski indeksi CROBEXkonstrukt i CROBEXtransport jedini su prošloga mjeseca ostvarili rast vrijednosti. Mjerilo građevinskog sektora ojačalo je 6,6 posto dok su dionice iz sektora prijevoza povećale vrijednost za nešto nižih šest posto. Među dionicama s najvećim porastom cijene od vrijednosnica iz tog sektora nalazi se Atlantska plovidba koja je tijekom ožujka skočila za gotovo 35 posto dok je Uljanik plovidba uvećala vrijednost za 9,25 posto.

 

633,4 mil.

kuna iznosio je ukupni promet prošloga mjeseca

Boje građevinskog sektora brani Institut IGH s rastom cijene od 19,5 posto dok su Dalekovod i Ingra porasli 7,6, odnosno 4,6 posto. Inače, što se tiče kretanja indeksa, domaći investitori neće pamtiti po dobru prošli mjesec. Indeks CROBEX je oslabio čak 10,4 posto, a CROBEX10 10,3 posto. Osim indeksa, značajno je potonula i tržišna kapitalizacija, i to za 6,8 posto na 233,5 milijardi kuna. Dionička kapitalizacija manja je 10 posto na 142,3 milijarde kuna.

Od sektorskih indeksa najlošije se proveo prehrambeni CROBEXnutris potonuvši za 20,5 posto. No, s druge strane potres u režiji Agrokora donio je i jednu pozitivnu stvar za tržište, a to je primjetan rast likvidnosti. Dionički promet u ožujku od 530,7 milijuna kuna povećan je na mjesečnoj razini za više od 37 posto, a na godišnjoj za čak 274 posto. Ukupan promet dosegao je 633,4 milijuna kuna što je 41 posto više nego u veljači. Ako se usporedi s lanjskim ožujkom, ukupan je promet skočio za 156 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close