Jedna prijetnja pokazala je da je i nova administracija zauzela jednako čvrst stav prema Kini

Autor: Tomislav Pili , 28. ožujak 2021. u 10:00
FOTO: REUTERS/Florence Lo

Izbacivanje s burzi prijeti tvrtkama koje ne dopuste reviziju američkih revizora ili su u vlasništvu članova Partije.

Većina dionica kineskih tehnoloških kompanija koje su uvrštene na burzi u Hong Kongu i New Yorku našla se u četvrtak pod velikim prodajnim pritiskom zbog strahovanja da im prijeti izbacivanje s američkih tržišta kapitala.

Kako piše CNBC, dionice kineskih kompanija koje su primarno uvrštene u SAD-u oštro su pale na Hongkonškoj burzi. Tako su Alibaba i JD.com potonuli manje od 4 posto, Baidu preko 9,6 posto dok je NetEase oslabio 2,2 posto.

Za usporedbu, Hang Seng indeks oslabio je manje od 0,1 posto. Pad cijene dogodio se dan nakon što je američka Komisija za burze i vrijednosnice (SEC) usvojila zakon o stranim kompanijama koji je kreirala bivša administracija predsjednika Donalda Trumpa.

Njime će se od kineskih kompanija koje će identificirati SEC zahtijevati da im poslovne rezultate revidiraju američki revizori. Te će kompanije morati američkom regulatori dostaviti i određene dokumente koji će dokazati da udjele u vlasništvu ne drže strani vladini entiteti.

Konkretno, ovim zakonom američka vlada želi osigurati da na američkim burzama nisu kompanije koje kontrolira kineska Komunistička partija.

Naime, kompanije će morati navesti svakog člana upravnog odbora koji je član Partije. Zahtjev za revizijom financijskih izvješća posljedica je skandala s kompanijom Luckin Coffee koja je frizirala prihode.

Ukoliko se kompanije ne povinuju američkim računovodstvenim standardima tri godine zaredom, prijeti im izvrštenje s američkih burzi. Međutim, dio kineskih kompanija prekršio bi kineske zakone ako bi omogućile američku reviziju.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je jučer da će SEC-ova odluka naštetiti reputaciji američkih tržišta kapitala. “To je jasno diskriminatorna odluka usmjerena protiv kineskih kompanija”, izjavila je glasnogovornica Hua Chunying.

Ministarstvo vanjskih poslova poručilo je Washingtonu da prestane politizirati regulativu tržišta kapitala, zaustavi diskriminatorne prakse protiv kineskih kompanija te pruži pravedno poslovno okruženje za sve kompanije uvrštene u SAD-u, prenosi Reuters.

Analitičari ističu kako to pokazuje da je Bidenova administracija zauzela jednako čvrst stav prema Kini.

Komentirajte prvi

New Report

Close