Prihodi Hrvatskog telekoma smanjeni 4 posto

Autor: Ana Blašković , 28. srpanj 2022. u 22:00
Ukupan polugodišnji prihod zaustavio se na 3,55 milijardi kuna/D. Puklavec/PIXSELL

U usporedbi s lipnjem prošle godine, profit HT-a bilježi skok veći od 80 posto što u kompaniji objašnjavaju efektima obračuna amortizacije te boljem operativnom rezultatu.

Pod prvu polovinu godine Hrvatski telekom (HT) podvukao je crtu pod 3,55 milijardi kuna ukupnog prihoda i 302,3 milijuna kuna konsolidirane neto dobiti, objavljeno je u financijskom izvješću. EBITDA nakon najmova povećana je na 1,3 milijarde kuna (+3,2%).

U usporedbi s lipnjem prošle godine, profit HT-a bilježi skok veći od 80 posto što u kompaniji objašnjavaju efektima obračuna amortizacije te boljem operativnom rezultatu.

“Osim rasta EBITDA-e tome je pozitivno doprinijela i amortizacija, koja se vratila na svoju uobičajenu razinu nakon vrhunca zabilježenog u prvoj polovici 2021.”, priopćio je HT.

Za razliku od skoka dobiti, ukupni prihodi smanjeni su 3,7 posto na godišnjoj razini. Kompanija ističe da su organski prihodi (uz isključenje utjecaja Optime na lanjske rezultate u prvom kvartalu) porasli 0,5 posto zahvaljujući snažnom razvoju poslovanja pokretnih telekomunikacija.

Kontrola troškova srezala je rashode za gotovo 10 posto, na 3,15 milijardi kuna, dok su istodobno, organska ulaganja iznosila 773 milijuna kuna, 12,7 posto više.

“Prvih šest mjeseci 2022. zaključili smo s dobrim poslovnim rezultatima koji se odražavaju u stabilnim prihodima, većoj EBITDA-i i neto dobiti”, kaže predsjednik Uprave Kostas Nebis.

Do kraja godine bit će neizvjesno jer se nad perspektive profitabilnosti i bržeg rasta nadvijaju oblaci inflacije i skoka cijene energenata.

Komentirajte prvi

New Report

Close