Prateći strane burze, indeks domaćih dionica gubi na vrijednosti već tri tjedna

Autor: Tomislav Pili , 16. svibanj 2022. u 13:49
CROBEX10 ojačao je pred kraj tjedna 0,5 posto, na 1241 bod/I. Šoban/PIXSELL

Dionička mjerila Zagrebačke burze prošloga tjedna oslabila su 1,5 posto.

Na Zagrebačkoj su burzi u petak CROBEX indeksi blago porasli, prativši tako rast svjetskih burzovnih indeksa, koji su se ponešto oporavili nakon pada prethodnih dana. Međutim, to nije zaustavilo negativan tjedni trend koji traje već treći tjedan.

CROBEX indeks zaključio je u petak u plusu 0,4 posto, na 2082 boda, dok je CROBEX10 ojačao 0,5 posto, na 1241 bod. Unatoč tome, oba su indeksa ostvarila gubittke treći tjedan zaredom, pa su u odnosu na početak tjedna u minusu više od 1,5 posto. U odnosu na najvišu ovogodišnju vrijednost zabilježenu 19. siječnja, CROBEX gubi 6 posto.

Oporavak u Europi
CROBEX-i su tako pratili rast svjetskih burzovnih indeksa, koji su se ponešto oporavili od oštrog pada prethodnih dana, kada su bili pod pritiskom jer središnje banke u svijetu zbog visoke inflacije podižu kamatne stope, dok se rast gospodarstava usporava.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je nakon 16 sati u plusu 1,9 posto, nadoknadivši dio prošlotjednih gubitaka. Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 2,2 posto, na 7393 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,7 posto, na 13.960 bodova, a pariški CAC 2,2 posto, na 6344 bodova.

I na azijskim su burzama cijene dionica porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio u plusu oko 1,7 posto, smanjivši gubitak na tjednoj razini na otprilike 3 posto.

2082

boda vrijednost je CROBEX-a na kojoj se zaustavio u petak

Inače, indeksi su znatno oscilirali jer se tržište ne uspijeva smiriti, s obzirom da se zbog visoke inflacije očekuje agresivno povećanje ključnih kamata američke središnje banke.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je u četvrtak da borba za kontrolu nad inflacijom neće biti lagana i da će “uključivati i neke boli”. Ponovio je da očekuje povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova i na iduće dvije sjednice Feda te poručio: ‘Spremni smo učiniti i više’.

Nakon što je u srijedu objavljeno da su u travnju potrošačke cijene u SAD-u porasle 8,3 posto na godišnjoj razini, što je i dalje blizu najviših razina inflacije u 40 godina, u četvrtak je objavljeno da su proizvođačke cijene u istom mjesecu porasle 11 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Premda bi to moglo značiti da je inflacija u ožujku dosegnula svoj vrhunac, ulagači se plaše da će ostati povišena duže razdoblje nego što se očekivalo.

Krhka psiha ulagača
“Ove velike oscilacije indeksa po 2 posto gore ili dolje vrlo su rijetke, a takva volatilnost u vrlo kratkom vremenskom okviru pokazuje da je psiha ulagača vrlo krhka. Inflacija, koja je, čini se, dosegnula vrhunac, ali je i dalje vrlo visoka, i dalje zabrinjava ulagače i dovela je S&P 500 indeks na rub područja ‘medvjeda'”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki LPL Financial.

S&P 500 indeks kreće se oko 18 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute početkom siječnja, dok je Nasdaq indeks već neko vrijeme u području ‘medvjeda’, više od 20 posto ispod svoje rekordne razine.

Kako bi suzbio inflaciju, Fed je prošloga tjedna povećao kamatne stope za 0,50 postotnih bodova, nakon što ih je u ožujku povisio za 0,25 postotnih bodova. I na idućim sjednicama razmatrat će se povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova, stoga se ulagači plaše da će agresivno zaoštravanje monetarne politike usporiti ionako usporen rast najvećeg svjetskog gospodarstva.

Osim toga, ulagače zabrinjavaju rat u Ukrajini, poremećaji u nabavnim lancima i “zatvaranja” niza kineskih gradova zbog COVID-a, što bi moglo dodatno usporiti rast globalnog gospodarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close