Poslovni rezultati i dalje drže burze u pozitivnom raspoloženju

Autor: Poslovni dnevnik , 01. studeni 2021. u 22:00
Analitičari procjenjuju da su zarade američkih kompanije porasle 39 posto/REUTERS

Od 280 kompanija iz sastava američkog S&P-a 500, njih 82 posto ostvarilo je bolje rezultate od očekivanja.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pri čemu su indeksi na Wall Streetu dosegnuli nove rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,4 posto, na 35.819 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,3 posto, na 4605 bodova, a Nasdaq indeks 2,7 posto, na 15.498 bodova.

S&P 500 porastao je u 11 od posljednjih 13 trgovinskih dana jer su kvartalni poslovni rezultati kompanija bolji nego što se očekivalo.

Dosad je oko 280 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu ih je 82 posto ostvarilo veće zarade nego što se procjenjivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle 39,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su početkom listopada očekivali rast od 29,4 posto.

Kompanije, doduše, upozoravaju na poremećaje u nabavi i rast troškova poslovanja zbog inflacije i nedostatka radnika, no zasad su uspjele zadržati profitne marže prebacujući rast troškova na potrošače. Zahvaljujući tome, slabi makroekonomski podaci ostali su u drugom planu.

Prošloga je tjedna objavljeno da je američki BDP u trećem tromjesečju porastao samo 2 posto na godišnjoj razini, manje u odnosu na 2,8 posto, koliko se očekivalo.

To predstavlja oštro usporavanje rasta, s obzirom da je u drugom kvartalu gospodarstvo poraslo 6,7 posto, a posljedica je ponovnog širenja koronavirusa, ali i smanjenja vladinih potpora, što je negativno utjecalo na osobnu potrošnju.

“I dok su makroekonomski podaci nešto slabiji, poslovni rezultati kompanija su znatno bolji od očekivanja”, kaže Bill Northey, direktor u U.S. Bank Wealth Management.

Zahvaljujući rezultatima kompanija, najvažniji indeksi na najvećoj svjetskoj burzi porasli su četiri tjedna zaredom i dosegnuli nove rekordne razine. Tako je u cijelom listopadu S&P 500 osvojio 6,9 posto, Dow Jones 5,8, a Nasdaq indeks 7,3 posto.

A na ostalim su svjetskim burzama ulagači oprezniji jer bi jačanje inflacijskih pritisaka moglo navesti središnja banke u svijetu na zaoštravanje monetarne politike, što su neke već učinile. Europska središnja banka (ECB) potvrdila je u četvrtak da će smanjiti kupnju obveznica na kraju godine, što je najavljeno na sjednici u rujnu.

Čelnici ECB-a ponovili su i da će krizni program ukupne vrijednosti 1.850 milijardi eura ostati na snazi minimalno do kraja ožujka iduće godine, odnosno dok ne zaključe da je krizna faza pandemije završena.

Komentirajte prvi

New Report

Close