Porsche odradio jedan od najvećih IPO-a u Europi, tržišna vrijednost tvrtke dosegla 75 milijardi eura

Autor: Tomislav Pili , 02. listopad 2022. u 09:03
Foto: Reuters

Počelo trgovanje dionicama proizvođača sportskih auta.

Dionicama njemačkog proizvođača sportskih automobila Porsche jučer se počelo trgovati na Frankfurtskoj burzi nakon jedne od najvećih javnih ponuda dionica (IPO) u Njemačkoj i Europi.

Upis dionica završen je u srijedu, a njihova cijena određena je u gornjem rasponu od 76,50 do 82,50 eura po dionici. Pri tom vrednovanju tržišna kapitalizacija Porschea dosegla je 75 milijardi eura, prilično blizu 84 milijardi eura vrijednosti svog vlasnika Volkswagena.

Rame uz rame uz DT
Porsche je u IPO-u prikupio 9,4 milijardi eura, pa je ovaj izlazak na burzu drugi najveći u povijesti njemačkih dioničkih tržišta, nakon uvrštenja Deutsche Telekoma iz 1996. godine. U europskim okvirima ovo je najveći izlazak na burzu od 2011. kada je rudarska kompanija Glencore na Londonskoj burzi prikupila 10 milijardi dolara, tvrdi Bloomberg.

Trgovanje Porscheom u Frankfurtu otvoreno je na cijeni od 84 eura, a oko 13 sati tvorcem kultne 911-ice trgovalo se po 84,72 eura. Za ilustraciju, u to je vrijeme indeks DAX gubio više od jedan posto. Istovremeno, dionice kompanija koje su u vlasničkoj strukturi Porschea primjetno su gubile na cijeni.

Tako je dionica Porsche Holdinga, krovne kompanije obitelji Porsche i Piëch koje kontroliraju cjelokupno Volkswagen carstvo, potonula 10,6 posto, dok je Volkswagen pao više od 6 posto.

Uspjeh Porscheova IPO-a tim je veći ako se uzme u obzir činjenica da se događa u vrlo nepovoljnim okolnostima ovogodišnjih burzovnih turbulencija. Prema podacima Refinitiva, europske kompanije u dosadašnjem su dijelu godine na tržištu kapitala prikupile tek 44 milijarde eura, najmanji iznos od globalne financijske krize 2009. godine.

82,50

eura iznosila je cijena dionica u IPO-u, a otvaranjem trgovanja porasla je na 84 eura

Od toga je samo 4,5 milijardi eura došlo iz IPO-a. Međutim, u Volkswagenu su smatrali kako je upravo vrijeme burzovnih kolebljivosti pogodno za dionice stabilnih i atraktivnih kompanija poput Porschea jer baš takve vrijednosnice investitori sada traže. Slobodno se može reći da u Wolfsburgu nisu pogriješili u procjeni.

“Porsche je bio i ostao biser u Volkswagen grupi”, komentirao je Chris-Oliver Schickentanz, investicijski direktor društva za upravljanje investicijskim fondovima Capitell. “IPO je vrlo transparentno pokazao što tržište misli o vrijednosti Porschea. To, naravno, ima pozitivne efekte i na dioničare Volkswagena”, dodao je Schickentanz.

“Ako možete provesti IPO u ovako zahtjevnom okruženju, to pokazuje atraktivnost poslovanja. Porsche je zrela, dobro poznata kompanija koja ne treba prikupljati kapital”, rekao je za Bloomberg Philippe Houchois, analitičar Jefferiesa.

Povratak kontrole
Volkswagen je podijelio kapital Porschea u jednake dijelove redovnih i povlaštenih dionica bez prava glasa. Matična kompanija zadržala je 75 posto vlasništva, a 12,5 posto povlaštenih dionica ponudila je tržioštu. Glavninu tih dionica upisala su četiri velika investitora.

To su katarski i norveški državni investicijski fondovi te investicijske kompanije T. Rowe Price i ADQ. Ta četvorka kupila je dionice za 3,7 milijarde eura. Drugih 12,5 posto dionica dodijeljeno je izravno najvećim dioničarima Volkswagena, obiteljima Porsche i Piëch.

Ove obitelji već drže 53 posto Volkswagenovih dionica s pravom glasa, a u sklopu ugovora o Porscheovom IPO-u, dobit će i 25 posto plus jednu dionica Porschea s pravom glasa.

Podsjetimo, obitelj Porsche je do 2009. kontrolirala većinu udjela u proizvođaču sportskih automobila, ali su bili prisiljeni prodati kompaniju Volkswagenu nakon što im je ranije propao pokušaj preuzimanja tog najvećeg europskog proizvođača automobila.

Ovaj IPO im je vratio kontrolu nad Porscheom. Inače, kompanija za ovu godinu planira prodajne prihode od 39 milijardi eura uz maržu od 18 posto, dva postotna boda više nego lani. Dugoročno bi marža trebala prijeći 20 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close