Porast ZEW indeksa ojačao euro

Autor: Poslovni.hr , 14. prosinac 2005. u 06:00

Porast njemačkog indeksa ulagačkog optimizma potaknuo je u jučer na svjetskim deviznim tržištima jačanje tečaja eura prema dolaru. Do podneva je tečaj eura poskočio 0,4 posto prema dolaru, na 1,1922 dolara. Euro je ojačao i na 143,25 jena.
Pozorno praćen indeks njemačkog instituta za ekonomska istraživanja ZEW pokazao je poboljšanje raspoloženja njemačkih ulagača u prosincu na najvišu razinu u protekle dvije godine, čemu je doprinijela snažna izvozna izvedba tog najvećeg europskog gospodarstva. ZEW indeks je ojačao u mjesec dana iznenađujućih 22,9 bodova, na 61,6 indeksnih bodova.
“Taj podatak je prilično obećavajući, pruža nade u poboljšanje njemačke gospodarske izvedbe u zadnjem ovogodišnjem tromjesečju te bi trebao biti pozitivan znak za euro”, ustvrdila je Jodie Saul, ekonomistica pri CIBC World Marketsu.
Tečaj američke valute, pak, liječi rane nakon što je u ponedjeljak izgubio oko jedan posto na vrijednosti djelomice zbog nagađanja tržišta da bi američka središnja banka Fed mogla u utorak u svom priopćenju ukazati na dovršetak ciklusa podizanja kamatnih stopa.
Kamatni prinos koji ide u korist dolara, budući je trenutno ključna kamatna stopa 4,0 posto, za razliku od dva posto u eurozoni te gotovo nula posto u Japanu, od početka godine pomogla je porastu njegova tečaja za više od 10 posto prema euru i jenu.
Tečaj britanske funte oslabio je 0,4 posto prema dolaru, na 1,7704 dolara. Švicarski franak poskupio je 0,24 posto, na 1,2928 franaka za dolar.

Komentirajte prvi

New Report

Close