Porasle cijene dionica na europskim burzama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. listopad 2017. u 11:08
Foto: Thinkstock

Podršku tržištima pružaju i visoke cijene nafte.

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica porasle, kao i dan prije, jer su ulagače ohrabrile odluke Europske središnje banke (ECB).

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,4 posto, pa je na putu tjednog dobitka od 0,8 posto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na dobitku 0,30 posto, na 7.508 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,65 posto, na rekordnih 13.216 bodova, a pariški CAC 0,60 posto, na 5.486 bodova.

Na burzama u Njemačkoj i Francuskoj već su jučer cijene dionica snažno porasle, više od 1 posto, nakon što je Europska središnja banka (ECB) odlučila produžiti svoj program kupnje dionica i na prvih devet mjeseci iduće godine.

Premda je ECB najavila smanjenje iznosa mjesečne kupnje od siječnja za pola, na 30 milijardi eura, poručila je i da će iduće godine zadržati poticajne mjere, pa čak ostavila otvoren prostor za daljnje poticaje ako bude potrebe.

Podršku tržištima pružaju i visoke cijene nafte. Nakon što je jučer dosegnula 59,55 dolara po barelu, najvišu razinu u posljednjih 27 mjeseci, jutros se cijena nafte na londonskom tržištu kreće oko 59,30 dolara.

Na američkom se tržištu, pak, cijena barela stabilno kreće oko 52,65 dolara, nedaleko najviših razina u šest mjeseci.

Dobro raspoloženje zahvaljuje se i jučerašnjem rastu Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu, nakon boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata niza američkih kompanija.

Posebice poticajno na tržišta utječu odlični rezultati Alphabeta, Microsofta i Amazon.coma, druge, treće i pete po veličini svjetske kompanije po tržišnoj vrijednosti.

Cijene dionica tih kompanija porasle su između 2,8 i 7,6 posto u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta, što je jutros potaknulo i cijene dionica europskih tehnoloških kompanija.

I na azijskim su burzama jutros cijene dionica porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio na dobitku 0,1 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio 1,2 posto, na 22.008 bodova, najvišu razinu u 21 godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close