Politički zastoj pred vratima podigao dionice

Autor: Poslovni dnevnik , 08. studeni 2022. u 22:00
Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, njih osam u ponedjeljak je zabilježilo rast/Reuters

Američke vrijednosnice porasle početkom tjedna, rast predvodio komunikacijski sektor.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, ponajviše u komunikacijskom i energetskom sektoru, a u fokusu ulagača su izbori za američki Kongres. Dow Jones ojačao je 1,31 posto, na 32.827 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,96 posto, na 3806 bodova, a Nasdaq indeks 0,85 posto, na 10.564 boda.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, njih osam zabilježilo je rast, a najviše komunikacijski, 1,8 posto, i energetski, 1,7 posto. Među najvećim dobitnicama bila je dionica Meta Platformsa, sa skokom cijene za više od 6 posto, nakon što je ta krovna kompanija Facebooka najavila otpuštanja, što će joj smanjiti troškove poslovanja.

Snažno su, više od 2 posto, porasle i cijene dionica Alphabeta i Microsofta, nakon što su danima bile pod pritiskom. U fokusu ulagača su međuizbori za Kongres, a ankete pokazuju da bi republikanci mogli osvojiti većinu u Zastupničkom domu, ali i u Senatu.

Kontrola nad samo jednim domom Kongresa dala bi republikancima moć da zaustave zakonodavni program predsjednika Joe Bidena, što bi u nekim segmentima odgovaralo tržištu kapitala.

“Mogućnost da republikanci preuzmu jedan od domova prilično je visoka, pa bi došlo do zastoja u Kongresu idućih godina. Zbog toga vjerojatno ne bi došlo do povećanja poreza, kao ni do povećanja državne potrošnje, koja bi podržala inflaciju”, objašnjava Ross Mayfield, strateg u tvrtki Baird.

Rast tržišta drugi dan zaredom zahvaljuje se i nadi ulagača da će američka središnja banka usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Nakon što je prošloga tjedna Fed već četvrtu sjednicu zaredom povećao ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova, u raspon od 3,75 do 4 posto, ulagači se nadaju da će u prosincu kamate biti povećane za blažih 0,50 postotnih bodova.

Na tržištu novca sada se procjenjuje da bi ključne kamate iduće godine mogle dosegnuti 5 posto, dok se dosad očekivalo da će na vrhuncu ciklusa iznositi između 4,50 i 4,75 posto.

“Bez obzira hoće li se kamate zaustaviti na 4,5 ili 5 posto, monetarna politika imat će negativni utjecaj na gospodarstvo koje ulazi u 2023. godinu”, pišu stratezi tvrtke Glenmede u osvrtu na situaciju na tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close