Pod pritiskom sva financijska tržišta koja su imala koristi od niskih kamata

Autor: Poslovni dnevnik , 19. svibanj 2022. u 22:00
Ovoga se tjedna dogodio najveći dnevni pad indeksa S&P 500 od lipnja 2020. godineREUTERS

Svjetske burze snažno gube na vrijednosti već dva dana zaredom zbog cijele lepeze razloga.

Na europskim su burzama u četvrtak cijene dionica oštro pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog povećanja kamatnih stopa, uz istodobno usporavanje rasta svjetskog gospodarstva.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 15 sati u minusu 2 posto, nakon što je dan ranije pao 1 posto. Pritom je londonski FTSE indeks skliznuo 2,3 posto, na 7263 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,7 posto, na 13.809 bodova, a pariški CAC 1,9 posto, na 6231 bod.

Recesija pred vratima
I na azijskim su burzama cijene dionica oštro pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio u minusu 1,9 posto, izgubivši veći dio dobitaka od prethodnih dana.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 1,9 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu pale između 1,3 i 2,3 posto. U Šangaju su, pak, porasle 0,3 posto. Nakon rasta početkom tjedna, jučer su azijski indeksi izgubili veliki dio prethodnih dobitaka jer ulagače zabrinjavaju visoka inflacija, rat u Ukrajini, ‘zatvaranje’ niza kineskih gradova kako bi se spriječilo širenje covida-19…

Sve to izazvat će usporavanje rasta globalnog gospodarstva, a u pojedinim zemljama vjerojatno i recesiju. “Može doći do kratkoročnog odskoka cijena dionica, kao što se dogodilo prethodnih dana, no šira slika pokazuje da je era niskih kamata završena i da smo u tranziciji prema okruženju s višim kamatama. To će pritisnuti sva tržišta koja su imala koristi od niskih kamata, a posebice tržište dionica”, objašnjava Bilal Hafeez, direktor u analitičkoj tvrtki MacroHive.

1100

bodova srezan je u srijedu Dow Jones indeks

Tako se posljednjih dana odvijala i situacija na Wall Streetu. Nakon snažnog skoka u utorak, u srijedu je Dow Jones skliznuo više od 1100 bodova ili 3,6 posto, dok je S&P 500 potonuo 4, a Nasdaq indeks 4,7 posto.

Najveći dnevni pad S&P 500 od lipnja 2020. posljedica je, među ostalim, pada cijene dionice Targeta za 25 posto, nakon što je taj trgovački lanac izvijestio o oštrom padu dobiti u prvom tromjesečju i upozorio na rast troškova za gorivo i transport.

Dan prije najveći američki trgovački lanac Walmart smanjio je iz istih razloga procjene buduće dobiti. U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 cijene su dionica jučer pale, a najviše u trgovačkom i potrošačkom, više od 6 posto.

Slabi kupovna moć
”Ovaj pad posljedica je procjena o tome kako će dulje nego što se očekivalo razdoblje bržeg rasta inflacije od plaća utjecati na potrošnju u maloprodaji. Rezultati trgovačkih lanaca počinju pokazivati utjecaj slabljenja kupovne moći potrošača”, kaže Paul Christopher, strateg u Wells Fargo Investment Institute. Taj je institut u srijedu objavio da krajem ove i početkom iduće godine očekuje blagu recesiju u američkom gospodarstvu.

Rast inflacije, rat u Ukrajini, dugotrajni poremećaj u nabavnim lancima, ‘zatvaranja’ gradova u Kini zbog koronavirusa i zaoštravanje monetarne politike središnjih banaka posljednjih mjeseci pritišću tržišta dionica jer izazivaju strahovanja od usporavanja rasta globalnog gospodarstva. Od početka godine S&P 500 pao je oko 18 posto, dok je Nasdaq indeks potonuo 27 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close