Počela 20. vladavina ‘medvjeda’ u 140 godina

Autor: Poslovni dnevnik , 20. lipanj 2022. u 22:00
Na europskim se burzama u ponedjeljak trgovalo oprezno/Reuters

Burze su pod pritiskom već tjednima jer nije poznato do kada će trajati ciklus povećanja kamata središnjih banaka kako bi suzbile visoku inflaciju.

Na europskim se burzama u ponedjeljak trgovalo oprezno, nakon oštrog pada cijena dionica prošloga tjedna, jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama dok središnje banke zbog visoke inflacije podižu kamatne stope. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je prijepodne u plusu 0,2 posto.

Ulagači u Francuskoj su suzdržani jer je tamošnji predsjednik Emmanuel Macron izgubio kontrolu nad parlamentom u nedjeljnim izborima, što bi, plaše se ulagači, moglo dovesti do političke paralize u zemlji.

Burze su pod pritiskom već tjednima jer nije poznato do kada će trajati ciklus povećanja kamata središnjih banaka kako bi suzbile visoku inflaciju.

A zbog rasta kamata, usporit će se rast svjetskog gospodarstva, što će negativno utjecati i na poslovanje kompanija. Zbog toga ulagači nisu skloni rizičnim investicijama, kao što su dionice. Prošloga je tjedna MSCI indeks svih svjetskih burzi pao 5,8 posto, što je njegov najveći tjedni gubitak od ožujka 2020. godine i izbijanja koronakrize.

“Uz rapidno usporavanje zamaha gospodarstva i Fedovu predanost da uspostavi stabilnost cijena, mi vjerujemo da je plitka recesija u četvrtom tromjesečju vrlo izgledna”, upozoravaju analitičari Nomure.

U fokusu je, naravno, najveća svjetska burza Wall Street gdje je prošloga tjedna S&P 500 indeks zaronio u područje ‘medvjeda’, više od 20 posto ispod svoje rekordne razine.

Analitičari BofA-e napisali su u osvrtu na situaciju da je to 20. tržište ‘medvjeda’ u 140 godina i da prosječni pad za vladavine ‘medvjeda’ iznosi 37 posto.

Analitičari se nadaju da ovo tržište ‘medvjeda’ neće potrajati 289 dana, koliko je dosad prosječno trajala vladavina ‘medvjeda’, jer bi to značilo da se tržište dionica neće oporaviti prije kraja listopada ove godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close