Pandemijska 2020. za Končar D&ST rekordna, neto dobit od 102 milijuna kuna 43% veća od preklanjske

Autor: Marija Brnić , 29. travanj 2021. u 22:00
Prodaja srednjih energetskih transformatora povećana je za 20 posto/I. Šoban/PIXSELL

Na godišnjoj razini su prihodi od prodaje distributivnih transformatora manji za oko 3%, pad bilježi i prodaja suhih i specijalnih transformatora za 21%.

Među gospodarstvenicima koji su i bez obzira na otežane uvjete poslovanja zbog pandemije lani dobro poslovali je grupacija Končar – distributivni i specijalni transformatori (D&ST). Uprava na čelu s Ivanom Klapanom je u financijskom izvješću zabilježila da je lani ostvaren rekordan rezultat.

Ukupni prihodi bili su 1,167 milijardi kuna, od čega prodaja roba i usluga čini 1,165 milijardi, 9% bolje nego 2019. Na izvoznim tržištima realizirano je 87% prihoda od prodaje. Neto dobit je 102 milijuna kuna, 43% veća nego 2019. Uprava objašnjava da je rast prihoda i dobiti bio ipak nešto manji, jer je primjenjivan drugačiji pristup knjiženja.

Rezultat je porast prihoda i dobiti za 17 milijuna, što ne umanjuje zavidno dobar ishod. S pandemijom je pala potražnja za distributivnim transformatorima koji imaju kraći investicijski ciklus, dok su za srednje energetske transformatore ciklusi duži pa je potražnja ostala stabilna.

Na godišnjoj razini su prihodi od prodaje distributivnih transformatora manji za oko 3%, pad bilježi i prodaja suhih i specijalnih transformatora za 21%, no najvažniji u Končarevoj strukturi proizvoda (57%) su srednji energetski transformatori, čija je prodaja imala snažan porast od 20%.

Završetkom strateške investicije na području distributivnih transformatora u Zagrebu Uprava navodi da je ojačana tržišna pozicija u tom asortimanu, a ulaganjem u poljsku tvrtku Power Engineering Transformatory (PET) koju je Končar D&ST preuzeo lani u svibnju, otvorena su vrata za nova tržišta.

Prihod PET-a lani je iznosio 75 milijuna kuna (rast 88%). PET ima 67 zaposlenih pa grupacija ukupno broji 718 radnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close