Palić zastupa 56 posto dioničara

Autor: Antonela Zečević , 29. ožujak 2009. u 22:00

Uprava Zagrebačke burze odgovorila na optužbe o rastrošnosti, Interkapital povukao punomoć za prodaju ZSE

Sukob između vlasnika i Uprave Zagrebačke burze se nastavlja do izvanredne sjednice Nadzornog odbora koja bi se trebala održati u toku tjedna.

Odlučuje Nadzorni odbor
Na optužbe predstavnika dioničara Marijana Palića o rastrošnosti i netransparentnom poslovanju koje je iznio u pismu upućenom dioničarima, Upravi i Nadzornom odboru odgovorio je na posebnoj konferenciji predsjednik Uprave Roberto Motušić. Potvrdio je kako je zaista potrošeno 249.507 kuna za Božićni domjenak 2007. godine. “Bila je to najbolja poslovna godina sa prihodom od 22 milijuna kuna i smatram da to nije prevelik iznos da bi se počastilo 600 ljudi iz cijele financijske industrije.” objasnio je Motušić. Izvukao je i račun za taksi na relaciji Zagreb – Novigrad i nazad od devet tisuća kuna. Tim su se taksijem vozili Melita Marčeta kao i Elena Jakomivska Petrovska, izvršna direktorica Makedonske burze kao i Aleksander Penkin sa Ruske akademije za državnu upravu. Odluku o tome hoće li podnijeti ostavku koju je od njega u pismu zatražio Marijan Palić, Motušić je prepustio Nadzornom odboru rekavši da je od njih dobio mandat te da će ga obavljati dok oni to žele. Na Motušićeva objašnjenja osvrnuo se i najveći pojedinačni dioničar Burze Ivan Tadin iz Hita Vrijednosnica. “Očito je da je uprava ZSE potvrdila navode iz Palićeva dopisa što potvrđuje njihovu nesposobnost i rasipnost”, izjavio je Tadin. Dodao je da će zatražiti izvanrednu reviziju poslovanja burze kao i da je intersantno da je Uprava obrazlagala troškove pića i cvijeća, a ne i onog dijela dopisa koji je po njih najneugodniji. U petak je brokerska kuća Interkapital i službeno povukla punomoć Paliću za pregovore oko prodaje burze i on više ne zastupa 65 nego 56 posto dioničara.

HPB ne povlači punomoć
Potvrdio je to i Tonči Korunić iz Interkapitala. “Punomoć Marijanu Paliću smo dali za pregovore o prodaji burze, a ne za njezino rušenje. Obzirom da smo uvidjeli u kojem smjeru to ide, odlučili smo i službeno povući punomoć”, rekao je Korunić. Među brokerima se neslužbeno moglo čuti da bi osim Interkapitala punomoć mogli povući još neki veći “igrači”. No, nakon razgovora su takvu mogućnost opovrgnuli. Špekulacija se odnosila i na HPB, čiji član Uprave Ivan Sladonja sjedi i u NO Burze. “Uopće nismo razmišljali o povlačenju punomoći. Ne sviđa mi se ovo medijsko prepucavanje jer se sve moglo riješiti na ljepši način”, rekao je Sladonja.

Reakcije

Hanfino rješenje
Uskoro bi Hanfa trebala izdati rješenje o izvršenom nadzoru na Zagrebačkoj burzi koje se željno očekuje zbog optužbi da se pogodovalo Interkapitalu u direktnom pristupu trgovini na burzi (DMA). Komentirao je to i Tonči Korunić rekavši da se u Interkapitalu osjećaju komforno te da se raduju rezultatima Hanfine istrage.

Komentirajte prvi

New Report

Close