Ove godine znatno usporava rast dividendi

Autor: Tomislav Pili , 02. ožujak 2022. u 07:00
Trebat će vremena za procjenu posljedica rata na isplate dividendi, no izvjesno je da će veliki pad doći iz skupine ruskih banaka i naftnih kompanija/REUTERS

Nakon lanjskih 17 posto, u 2021. na globalnoj će razini iznos isplata rasti tek 3 posto.

Globalni rast iznosa isplaćenih dividendi kompanija ove će godine vjerojatno oštro usporiti, bez obzira na rusku invaziju na Ukrajinu koja je pogoršala izglede ekonomskog rasta u mnogim dijelovima svijeta.

Nakon što su se prošle godine s rastom od 17 posto isplate dobiti kompanija svojim dioničarima znatno oporavile od krize izazvane pandemijom, za ovu se godine procjenjuje da će iznos dividendi rasti vrlo umjerenih 3 posto, prema podacima Janus Henderson Global Dividend Indexa. Radi se o globalno vrlo praćenom izvješću o korporativnim isplatama.

Kako pojašnjava Financial Times, to je procjena koja je vrijedila prije nego što je na istoku Europe izbio rat.

Ažurirana procjena koja uzima u obzir tu nesretnu okolnost još nije objavljena, no za očekivati je da će znatno umanjiti postojeću. Naime, analitičari upozoravaju na pad pouzdanja investitora i potrošača te posljedice rasta inflacije i ekonomskih sankcija Rusiji.

“Utjecaj krize će varirati ovisno o sektoru i pojedinačnim kompanijama”, pojasnila je Jane Shoemake, analitičarka Janus Hendersona. Dodala je kako će trebati vremena za procjenu posljedica rata na isplate dividendi, no izvjesno je da će veliki pad doći iz skupine ruskih banaka i naftnih kompanija.

Iznos globalnih dividendi prošle je godine dosegnuo rekordnih 1,47 bilijuna dolara, označujući potpuni oporavak od velikog pada uzrokovanog pandemijom koronavirusa. To je donijelo olakšanje investitorima koji se oslanjaju na dividendne prihode, poput mirovinskih fondova i zaklada.

Međutim, oporavak se ponajviše zahvaljuje uskoj skupini sektora, ponajprije rudarskom koji je snažno profitirao od skoka cijena sirovina. Andrew Bell, izvršni direktor Witan Investment Trusta, izjavio je kako će dinamika isplata u 2022. ovisiti o “stupnju na kojem će ruska invazija na Ukrajinu opteretiti – kroz cijene energenata i općenitog pouzdanja – ekonomski rast, i kako dugo”.

Izvanredne dividende, posebice od rudarskih kompanija, odigrale su neobično veliku ulogu prošle godine.

U odnosu na prijašnju rekordnu 2019., rudarske kompanije lani su udvostručile iznos isplata dioničarima. Rudari, zajedno s bankama, donijeli su tri petine lanjskog povećanja iznosa dividendi.

Komentirajte prvi

New Report

Close